Ovo je prvi Hrvat koji je ugradio čip u ruku

Denis Periša, 36-godišnjak iz Šibenika, uskoro bi umjesto karticama na blagajnama mogao plaćati – naslanjanjem ruke na POS uređaj. On je, naime, u dnu palca ugradio čip koji će mu to omogućiti.

Riječ je o uređaju veličine zrna riže, a njegova ugradnja trajala je pet minuta.

VIDI OVO: Jesu li mikročipovi pod kožom žig Zvijeri?

– Riječ je o NFC uređaju, on je ‘piši-briši’ čip na koji se može staviti nekakav podatak i kasnije očitavati. Što god se na njega instalira, on odgovara s informacijom. Trenutačno nema ništa na njemu, ali čekam dogovor s bankom da mi odobre plaćanje pomoću njega. To ćemo prvo napraviti. Mislim da se ne kosi s nikakvim hrvatskim zakonima. Plaćanje zapravo ide preko posrednika, u mojem slučaju preko Google Paya. Kartice su enkriptirane pa se novac ne može direktno skidati preko čipa, nego samo preko posrednika – objasnio nam je Periša.

VIDI OVO: Ispunjenje biblijskih proročanstava: Šveđani svakodnevno koriste čipove kojima plaćaju račune

Čip je kupio prije sedam, osam mjeseci, no trebalo mu je neko vrijeme da se odvaži i ugradi ga ispod kože.

– Ugradio sam ga kod kirurga u Zadru, cijeli postupak je trajao pet minuta. Nije se ni on nikad susreo s ovakvim zahtjevom. Do njega sam došao preko prijatelja koji mu nisu ništa rekli osim da želim staviti implantat. Kad sam došao do njega i kad je shvatio o čemu je riječ, nije ni sam znao kako će to izvesti.

Pročitajte cijeli članak na 24sata.hr