Na koji način steći radosno i raspoloženo srce? Recept je vrlo iznenađujući!

Narod se veselio što su dragovoljno prilagali, jer su prilagali iskrena srca Jahvi; i kralj David radovao se od srca. (1. Ljetopisa 29,9)

Ovdje bismo trebali malo zastati! Jer ovdje nam se govori o tome kako možemo steći radosno i raspoloženo srce.

Na koji način možemo postati ljuti i neraspoloženi nitko nam ne treba govoriti. Međutim, na koji način steći radosno i raspoloženo srce, to bismo svi rado doznali.

Doduše, recept je vrlo iznenađujući. On glasi: prinesi svom Gospodinu i Bogu velik dar – možda u novcu ili trudu i vremenu ili u nečem drugom! No, prinesi ga tako da se pritom moraš dobrano potruditi!

Zar se time dobiva radosno srce? To nam se čini smiješnim. Naša prirođena narav govori nam: Radost se dobiva baš na suprotan način, kroz dobivanje nečeg lijepog i velikog. A nešto žrtvovati i davati od sebe stvara kiselo lice i žalosno srce.

PROČITAJTE: RADOST DOLAZI OD BOGA: Sedam izvora radosti koju ništa ne može uzdrmati

Tako mi mislimo. Ali to nije točno. U našem tekstu kaže se da je kralj David s narodom Božjim priredio veliko prikupljanje kako bi skupio materijal (srebro, zlato, drago kamenje i platno) za Božji hram. I tako je narod počeo prilagati darove. A ishod svega toga? “Narod se veselio što su dragovoljno prilagali.”

Znam za jednu bogatu i apatičnu ženu. Župnik joj je savjetovao da u svojem lijepom parku jednom priredi gozbu za brojne siromašne ljude. Njoj se to najprije činilo nemogućim. No navečer je priznala: “Bio je to najljepši dan u mom životu.”

Gospodine, oprosti nam naše sebeljublje kojim sami sebe činimo nesretnim. Pokaži nam kako ti možemo poslužiti i nešto žrtvovati! Amen.

Autor: Wilhelm Busch