Simptomi raka prostate koje svi muškarci trebaju znati

Rak prostate najčešći je oblik raka kod muškaraca. Postoje neki simptomi raka prostate kojih muškarci trebaju biti svjesni.

Ova vrsta raka je ujedno drugi vodeći uzročnik smrti kod muškaraca. Nezgodno je to što rak prostate može biti vrlo tih godinama bez ranih simptoma.

Zbog toga je jako važno redovno se testirati za baš ovaj oblik raka. Rano otkrivanje je ključno za pravilno liječenje.

Trebaju li se svi muškarci testirati, i koliko često, još je uvijek predmet debate. Opća preporuka liječnika jest da se testiranja započnu od 50.-e godine jer ovaj oblik raka češće zahvaća starije muškarce.

Važno je posavjetovati se s liječnikom kako bi se dobile pravilne upute. Kada je riječ o rizičnoj skupini muškaraca (crnci i osobe s obiteljskom poviješću bolesti) najbolje je početi pretrage od 40. godine.

Bez obzira koji je vaš stav o testiranju, postoje neki simptomi raka prostate kojih muškarci trebaju biti svjesni. Mnogi od ovih simptoma mogu biti i simptomi drugih bolesti, kao što je urinarna infekcija, povećanje prostate i slično; nemojte odmah pretpostaviti da je riječ o raku, pogotovo ako ste mladi.

No, ako primijetite koji od ovih simptoma, svakako prvo kontaktirajte svog liječnika. Health.com donosi nekoliko ranih simptoma prema doktoru Owusu, onkologu i hematologu u Clevelandu.

1. Učestalost mokrenja

„Osjećat ćete se kao da morate sve više ići mokriti“, rekao je Owusu.

2. Hitnost mokrenja

Doktor Owusu tvrdi da se može dogoditi da samo odjednom morate mokriti i to jako često.

3. Buđenje po noći zbog mokrenja

Primijetit ćete da po noći morate mokriti po nekoliko puta.

4. Problemi prilikom mokrenja

To može značiti da osjećate potrebu za mokrenjem, ali osjetite bol kada počnete te urin ne prolazi slobodno. Ujedno, možda ćete se morati naprezati kako biste se pomokrili, pogotovo na kraju.

5. Problem s duljinom mokrenja

Možda će vam trebati dugo kako bi sav urin izašao ili će izlaziti u kapima. To može biti znak da nešto nije u redu s prostatom.

6. Pomicanje smjera mokrenja

„Mlaz se pomiče s jedne na drugu stranu; nije jednoličan“, rekao je Owusu, „To može biti upozorenje da trebate otići kod liječnika“.

7. Krv u urinu

Krv u urinu može biti rani znak raka prostate i mnogih drugih problema te zahtjeva hitnu liječničku pomoć.

8. Promjene u erekciji ili ejakulaciji

Problemi u postizanju erekcije i količini tekućine prilikom ejakulacije, kao i bol prilikom ejakulacije može značiti da nešto nije u redu s vašom prostatom.

9. Bolovi u kostima (udovi ili zdjelica)

Ovo može biti znak da se rak prostate proširio na kosti.

Ako primijetite koji od ovih simptoma, odmah posjetite liječnika bez obzira na vaše godine.