Ranjeni roditelji, ranjena djeca: Jeste li svjesni utjecaja na djecu?

Ako niste voljni promijeniti svoje grešne navike i stavove, oni će u konačnici priječi u živote vaše djece.

Često, kada smo u kontaktu s „teškim“ ljudima, lako je stvoriti sliku o njima na osnovi njihova izgleda ili stava. No jeste li se ikada zapitali što je učinilo tu osobu takvom?

Kada u Bibliji piše: „Tisućama iskazuješ milost, a krivnju otaca osvećuješ na djeci, potomcima njihovim“ (Jeremija 32,18), to se odnosi na generacijski ciklus grijeha. Ako netko u obitelji svjesno ne odluči promijeniti se, grešno i disfunkcionalno ponašanje se prenosi od roditelja do djeteta, a to traje generacijama.

To je samo potvrda principa koji počiva na poslovici: „Kako siješ tako ćeš i žeti.“ Mi na našu djecu prenosimo standarde ponašanje i osobine koje smo primili od svojih roditelja.

Ako niste voljni promijeniti svoje grešne navike i stavove, oni će u konačnici priječi u živote vaše djece.

Ono što vrijedi za grijeh, vrijedi i za rane. Kada je dijete u svom domu emocionalno ranjeno, njegovo ponašanje i osobnost su pod negativnim utjecajem.

S tim na umu, razmislite o toj „teškoj“ osobi koju poznajete. Kakve su boli ili nepravde oblikovale njezin život? Srce puno suosjećanja dolazi iz volje za povezivanjem i empatijom prema onima koji su ranjeni. To ne opravdava nečiji grijeh, ali nam pomaže da otvorimo svoje srce prema toj osobi.

Što s vama? Jesu li rane vašeg djetinjstva pridonijele osobi kakva ste danas? Kako su utjecale na vaš život?

Ako se niste suočili s njima i pokušali ih riješiti one će vjerojatno priječi na vašu djecu. No uz Božju pomoć, možete prekinuti taj krug i početi novi koji će pogodovati budućim generacijama.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org