Rat nije vaš, nego Božji: On će se boriti za vas, a vi budite mirni!

U teškim trenucima važno je prisjetiti se “… jer rat nije vaš nego Božji.” (2. Ljetopisa 20,15)

Čovjek koji je vojnik križa može prije ili kasnije očekivati napad. Što hrabrije objavljuje Božju istinu i što točnije primjerom pokazuje ovu istinu u vlastitom životu, to će više biti izložen napadima. Jedan stari puritanac rekao je: “Onaj koji stoji blizu svoga Vođe, sigurna je meta strijelaca.”

On će biti optužen za loše stvari kojih nije počinio. Navalit će na njega ogovaranjem, klevetama i ocrnjivanjem. Bit će bojkotiran i ismijavan. Ovakvi postupci dolazit će od svijeta i nažalost ponekad od kršćana.

U takvim trenucima važno je prisjetiti se da rat nije naš, nego Božji. I trebamo tražiti obećanje iz Izlaska 14,14: “Gospod će se boriti za vas, a vi budite mirni.” To znači da se ne moramo braniti ili uzvraćati napad. Gospodin će nas opravdati u pravo vrijeme.

F. B. Meyer napisao je: “Koliko se toga izgubi riječima. Budi miran, šuti, ako te udare po jednom obrazu, okreni i drugi. Nikad ne uzvraćaj istom mjerom. Ne brini za svoj ugled ili dobar glas – oni su u njegovim rukama i samo ćeš ih pokvariti pokušavajući ih sačuvati.”

Josip stoji kao primjer onoga koji se nije pokušavao opravdati kad su ga lažno optuživali. Svoju stvar predao je Bogu koji je skinuo ljagu s njegova imena i unaprijedio ga na mjesto velike časti.

Jedan ostarjeli Kristov sluga posvjedočio je da se prema njemu više puta nepravedno postupalo kroz niz godina. Ali on se molio Augustinovim riječima: “Gospodine, oslobodi me žudnje da se uvijek branim.” Rekao je da ga Gospodin nikad nije propustio opravdati i razotkriti njegove optužitelje.

Naravno, Gospodin Isus je najuzvišeniji primjer “koji mučen nije prijetio, nego je sve predavao onomu koji sudi pravedno” (1. Petrova 2,23).

Ovo je, dakle, poruka za danas. Ne trebamo se braniti kad nas lažno optužuju. Rat je Božji. On će se boriti za nas. Zadržimo svoj mir.

Autor: William MacDonald