4 rizika koja trebamo preuzeti zbog Boga

Onima koji preuzimaju velike rizike za Boga slijede velike nagrade. Jeste li spremni na sebe preuzeti ova četiri rizika zbog Boga? Ako ne sva četiri, počnite barem s jednim.

Rizik od progona

Isus je jednom obećao svojim učenicima: „Nije sluga veći od svoga gospodara’ Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, da vašu će čuvati“ (Ivan 15, 20). No ovo sa sobom donosi pozitivne stvari, kao što je Isus rekao: „Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!“ (Matej 5, 10).

Jesmo li voljni riskirati vlastiti progon? Sjetite se da to sa sobom nosi blagoslove, kao što je Isus ponovno rekao: „Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!“ (Matej 5, 11-12).

Rizik od mržnje

Biste li se dragovoljno javili da vas mrze? Da pitate skupinu ljudi da dignu ruke oni koji žele da ih se mrzi, vjerojatno se nitko ne bi javio. No Isus nas podsjeća da će nas mrziti ako ga budemo slijedili: „no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi“ (Ivan 15, 19).

Nemojte da vas spriječi rizik od toga da vas mrze: „Ta na to ste pozvani jer i Krist je trpio za vas i ostavio vam primjer da idete stopama njegovim.“ (1. Petrova 2, 21).

Rizik radi nagrada

Kada je kralj Salomon napisao: „Baci kruh svoj na vodu i naći ćeš ga poslije mnogo vremena.“ (Propovjednik 11, 1) možda je mislio na davanje onima kojima je potrebno, da bismo primili blagoslove koje će donijeti njihova velikodušnosti te „naći [će] ga poslije mnogo vremena.“

Isus je rekao da ako darujemo „Dajite i dat će vam se“ (Luka 6, 38). To zvuči kao povratak rizika koji se ulaže danas kako bi se primilo kraljevstvo Božje.

Rizik radi duše

Većina bi kršćana trebala znati o visokom pozivu kojeg je primio svaki vjernik da pođe u svijet i napravi učenike među narodima, a to uključuje i podučavanje da se obrati pozornost na ono što je Isus učio učenike da obrate pozornost (Matej 28, 19-20). Juda je rekao da se trebamo „smilovati [onima] sa strahom“ (Judina 1, 23) ali „druge spašavajte otimajući ih ognju“ (1, 23).

Vrijedi spasiti one koji će otpasti, zar ne? Vrijedi da vas mrze radi Njegovog imena, zar ne? To je rizik kojeg trebamo biti voljni preuzeti. Pozvani smo iz tame u svjetlost, da se u tamu vratimo kao svjetiljka.

Zaključak

Onima koji preuzimaju velike rizike za Boga slijede velike nagrade. Ako to čini Njemu na slavu, Bog će blagosloviti što god da radite. Bilo da vam prijeti progon zbog vaše vjere, da vas mrze zbog Krista, da ste spremni riskirati nagradu i odbacivanje od onih koji će otpasti od Krista. Pitam vas, zar ne bismo trebali biti voljni preuzeti rizike za Boga?

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithinthenews.com