Roditelji, za odgoj djece ćete morati dati račun Bogu: Evo o čemu trebate voditi računa!

Godinama je Ivan 17 bio moj omiljeni tekst u Bibliji. Poglavlje započinje s Isusom, koji je okružen svojim učenicima, kako gleda ka nebu i moli. U svojoj molitvi, Isus izražava ljubav za svoje učenike i sve buduće vjernike (vas i mene!). Također daje izvještaj o vremenu koje je proveo trenirajući i opremajući svoje učenike, što je bio jedan od posebnih Isusovih zadataka dok je bio na Zemlji.

Mi, kao roditelji, također imamo poseban zadatak po pitanju naših učenika – naše djece. I također ćemo biti odgovorni za način na koji izvršavamo svoju misiju (Rimljanima 14,12).

Ispod su osam izjava u Ivanu 17 u kojima se Isus prisjeća na koji je način provodio svoje vrijeme s učenicima koje mu je Bog povjerio. Što bi bilo kada bi na Sudnji Dan i mi mogli dati iste izjave koje je i Isus dao povodom našeg roditeljstva?

1. U 4 stihu, Isus moli: “Ja tebe proslavih na zemlji dovršivši djelo koje si mi dao izvršiti.”

Bog je stvorio obitelj i Njegovo očekivanje je da kao roditelji (imenica), budemo roditelji (glagol) na način na koji ga proslavlja. Pripadanje crkvi, i slanje djece u biblijske škole je divno, ali odgovornost (i čast) da se djeca odgajaju na način na koji bi trebala regiji roditeljima. Donosim li ja slavu Bogu u svom načinu roditeljstva (odgajanja)?

2. “Objavio sam ime tvoje ljudima” (stih 6)

Ovaj stih se posebno odnosi na Isusovo otkrivanje (objavljivanje) Boga učenicima. Riječ “otkriti” (ili objaviti) ukazuje da Isus nije samo učio svoje učenike o Bogu, već je također pokazao Božji znak. Na isti način, roditelji bi trebali otkriti i prikazati Božji znak svojoj djeci. Otkrivam li Isusa djeci koja su mi dana?

3. “Sad upoznaše da je od tebe sve što si mi dao” (stih 7)

Isus je objavio svima koji su ga sreli da On radi Božje djelo i da mu je dana sva moć od Boga. Ništa što je imao ili radio nije bilo Njegovom inicijativom, već je sve u potpunosti ovisilo o Bogu. Znaju li moja djeca da sve što imam – novac, imanje, vrijeme, talenti, dani na ovoj zemlji itd – da su mi dani od Boga te upravljam ovim darovima?

4. “Jer riječi koje si mi dao njima predadoh” (stih 8)

Moja je žarka molitva da Božja Riječ bude u mojim ustima i mojim djelima. Također je moja odgovornost da svoju djecu učim Božjoj Riječi. Učenje djece da se mole, pamte stihove i primjenjuju Božju Riječ u svoje živote je kamen temeljac kršćanskog roditeljstva. Dajem li svojoj djeci Božje Riječi?

5. “Uistinu spoznaše da sam od tebe izišao” (stih 8)

Upoznavanje moje djece s Isusom i duhovnim disciplinama (čitanje Biblije, molitva, itd) je nešto na što sam pozvana. Međutim, moja djeca me znaju bolje od bilo koga drugog, i znaju kada moja djela i ponašanje ne oslikavaju Boga za koga im govorim da ga slijede. I kažu mi to. Znaju li moja djeca sigurno da sam sljedbenik Kristov i da ih vodim na način koji pokazuje da sam ja u zajedništvu s Njim?

6. “Dok sam ja bio s njima, ja sam ih čuvao u tvom imenu, njih koje si mi dao; i štitio ih “(stih 12)

Iako su moja djeca mala, moja je odgovornost da ih štitim od fizičkih, emocionalnih i duhovnih povreda najbolje što mogu. To znači da donosim odluke koje će ih ukloniti od tih ozljeda, i da ne ostavljam mogućnost da budu razotkriveni vanjskim utjecajima koji će na njih negativno utjecati (loši ljudi, mediji, društvene mreže, situacije). Činim li sve što je u mojoj moći da zaštitim svoju djecu?

7. “Kao što ti mene posla u svijet tako i ja poslah njih u svijet.” (stih 18)

Kao roditelji, naš posao je da odgajamo djecu koja će postati odgovorne, produktivne odrasle osobe. Čak i dok su vrlo mali, moramo ih odgajati s krajnjim ciljem (odraslo doba) na umu. Ali u ovom stihu se ne radi samo o slanju odgovornih, produktivnih ljudi u svijet, već o slanju Njegovih učenika u svijet da prenose Njegovu poruku. Odgajam li svoju djecu sa svrhom da budu poslana u svijet?

8. “I njima sam očitovao tvoje ime, i još ću očitovati” (stih 26)

Isus je završio svoju sjajnu molitvu sa stihom o vjeri i pobjedi, znajući da je izvršio svoj posao, i da će dovršiti svoj zadatak (raspeće i uskrsnuće). Nije samo moja odgovornost da svoju djecu upoznati s Isusom, već da im pomognem sami stvoriti zajedništvo s Njim. A to mogu samo ako sam predana svom zajedništvu s Isusom. Jesam li očitovala Isusa svojoj djeci?

Roditelji, mi imamo zadatak, kao što ga je i Isus imao. Možemo imati brojne uloge kroz naš živote, ali roditeljstvo jedan od najvažnijih poslova koji nam je dan. U Ivanu 17, vidimo kako Isus procjenjuje svoj zemaljski zadatak i to služi kao vodič za nas kao roditelje.

Ali mislim da je važno napomenuti, znam pobožne roditelje koji su sol zemlje, a koji imaju djecu koja ne žele ništa da imaju sa zdravim razumom i zajedništvom s Isusom. Na isti način, poznajem ljude koji su odrasli u kaotičniim, bezbožnim domovima i došli do dubokog odnosa s Isusom. Ovo nije formula za odgajanje kršćanina koliko je pregled naših odgovornosti za zadatak na koji nas je Bog pozvao da izvršimo.

Ništa nije tako važno kao shvaćanje da ću dati izvještaj za način na koji moj muž i ja odgajanje naša tri djeteta. Ali tog dana, molim se da moj izvještaj zvuči kao osim gornjih izjava.

“Riječi ove što ti ih danas naređujem neka ti se urežu u srce. Napominji ih svojim sinovima. Govori im o njima kad sjediš u svojoj kući i kad ideš putem; kad liježeš i kad ustaješ.” Ponovljeni zakon 6,6-7

Autorica: Julie Hildebrand; Prijevod: Ivana R.; Izvor: JulieHildebrand.com