Poznati ruski liječnik otkrio tajnu dječjeg imuniteta: Ne pomažu ”čarobni lijekovi” već samo ovo!

Nemojte davati djeci “čarobne” tablete za jačanje imuniteta!

Jevgenij Komarovski, doktor medicinskih znanosti, televizijski voditelj i autor mnogih knjiga o njezi djece, dao je ekskluzivno za Sputnjik intervju o borbi protiv alergija, jačanju imuniteta kod djeteta. Poznat je mnogim roditeljima jer na vrlo jednostavan način daje savjete kako u današnje vrijeme odgojiti zdravo dijete.

“Ljudi općenito, pa i djeca konkretno, imaju sposobnost prilagodbe na sve vremenske uvjete. Promjena klime može ozbiljno djelovati na budućnost ljudske civilizacije, ali je značajno preuveličan utjecaj ovih promjena na zdravlje jednog, konkretnog djeteta.

Život suvremene obitelji danas se jako razlikuje od onoga što je bilo uobičajeno prije 20 ili 30 godina. Sve je drugačije: od njege djece, do kućne tehnike, klima-uređaja, hrane, ali i vremena provedenog na svježem zraku, pa i kvalitete samog zraka, sporta i rekreacije u dječjim ustanovama, i predškolskim, i školskim. Još jedan bitan čimbenik su računala koja ozbiljno utječu na suvremeni odgoj i komunikaciju djece i roditelja.

Sve ovo navodim kako bih skrenuo pozornost na to da su roditelji skloni razmatrati klimatske čimbenike kao opravdanje za vlastite greške i lijenost, jer se zdravlje i imunitet djeteta najprije oblikuju načinom života. A mama i tata su ti koji oblikuju način života djeteta.

Kada roditelji ne mogu procijeniti što je dobro ili loše za njihovo dijete, kada ne znaju organizirati pravilnu njego, odnosno režim prehrane, vježbanja, šetanja, kupanja, ukazivanja osnovne medicinske pomoći pri čestim dječjim bolestima — sve to dovodi do toga da se roditelji “u zboru” pozivaju na lošu klimu, zagađen zrak, neorganiziranu državu, loše liječnike itd.

Još jedna tipična zabluda jeste to što je većina odraslih uvjerena da postoji lijek koji na čudotvoran način može utjecati na jačanje dječjeg imuniteta. Takvi lijekovi zapravo ne postoje, a ono što je na policama u brojnim ljekarnama, to su sve “šarene laži”.

Ako želite da vaše dijete ne boluje, ako želite da se ono brzo i lako adaptira na životne uvjete i okolnosti koji se vrlo brzo mijenjaju, onda čitajte, zanimajte se. A prije svega toga ne dozvolite da dijete bude pretoplo odjeveno, nemojte ga previše hraniti, potičite svakodnevnu fizičku aktivnost i nemojte dijete držati u „sterilnim“ uvjetima.

S djecom provodite više vremena na svježem zraku i nemojte davati djeci “čarobne” tablete za jačanje imuniteta. Prije svega, djeci su potrebni mama i tata”, izjavio je doktor Jevgenij Komarovski, prenosi Kurir.