NaslovnicaZdravljeRUSKI PEDIJATAR SAVJETUJE: Učinite ovo i naučit ćete dijete da bude samostalno!

RUSKI PEDIJATAR SAVJETUJE: Učinite ovo i naučit ćete dijete da bude samostalno!

Pedijatar čije savjete sluša cijeli svijet, Doktor Komarovski, mjesečno odgovara na pitanja roditelja, a mi vam donosimo jedan njegov vrhunski savjet, donosi Stil.

Na pitanje kako dijete naučiti samostalnosti, doktor Komarovski odgovara:

Što se samostalnosti tiče – kada dijete pokušava učiniti nešto samo treba se mješati samo onda kada to ugrožava njegovu ili nečiju sigurnost i zdravlje. U protivnom, dijete treba pustiti da radi sve samo, da griješi, pokušava, a kada dobije željeni rezultat treba ga pohvaliti. Naglasak se baca na to što je dijete uspjelo da to napravi samo. To je ključni trenutak u učenju samostalnosti.

Naravno praksa “nemješanja roditelja” je posebno zgodna kada je dijete već upoznalo svijet oko sebe i nastoji da sve radi samo. Međutim, ima razne djece – ima djece koja s deset godina strpljivo čekaju da im mama zakopča dugmad.

U tom slučaju moramo se obratiti drugačijim zakonima pedagogije, onima koji se svode na to da roditelj ne smije pod utjecajem djetetovog “neću” odustati od svoje odluke.

Hoćeš ići van, ali nećeš zakoplati dugmad? Hoćeš jesti, ali nećeš držati žlicu? Hoćeš da ti guza bude čista, ali nećeš da je obrišeš? Šta da se radi, velike su šanse da ne izađeš van, budeš gladan, da ti guza bude prljava.

To nije surovost već privikavanje djeteta na realan život, u kome sutra neće biti mnogo onih koji će u svakom trenutku i bez pogovora njemu biti na raspolaganju.