5 savjeta koji će vas spriječiti da postanete sotonin alat

„Što se priča o meni? Što ljudi o meni govore“? To je srž Isusovih pitanja Njegovim učenicima u Matejevom evanđelju 16. poglavlje. Isus se tada okrenuo svojim učenicima i pitao ih: „Što vi kažete?“ Petru je izletjelo: „Ti si Mesija, Sin Boga živoga“. (Matej 16, 16) 

Nažalost, Petar je nastavio govoriti. Nakon što je Isus otkrio da će ići na križ, Petar je rekao: „Ne Gospodine! Nikada“! Isus je odgovorio: „Stani iza mene sotono Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko“! (Matej 16, 23) Samo tako, Petar je od slavnog proglašavanja tko je Isus postao sotonin alat. Tako se to brzo može dogoditi. 

Nemojte postati instrumenti sotone. On je lažljivac (Ivan 8, 44). On je tužitelj naše braće. (Otkrivenje 12, 10) Kada se okrenemo jedni protiv drugih, postanemo alati u sotoninim rukama. 

Siguran sam da biste mogli dodati još, no dopustite mi da vam ponudim ovih pet praksi koje nam mogu pomoći u izbjegavanju toga da postanemo sotonini instrumenti usred teoloških rasprava. 

1. Tražite poniznost (Jakovljeva 4, 10)

Sotona igra na naš ponos. To je jedan od razloga zašto nas Biblija redovito upozorava na ponos. 

Kako možemo tražiti poniznost? Sjetite se kako vas je Bog spasio. Neprestano ponavljajte to u sebi. 

VIDI OVO: 4 laži koje nam Sotona govori u tami

Razmišljajte kako Bog i dalje radi na vama kako bi vas prilagodio na prizor svoga Sina, što je spor proces. Nakon toga, razmišljajte o Kristu kao primjeru poniznosti iz Poslanice Filipljanima 2, 5-11. Ako to ne pomaže, pokajite se i vjerujte u Gospodina Isusa Krista i bit ćete spašeni. 

2. Potražite dokaz milosrđa u drugima (Filipljanima 1, 6) 

Apostol Pavao imao je pouzdanje u rastuću vjeru Filipljana zbog dokaza Božjeg milosrđa, koje je bilo na djelu u njihovim životima. 

Usprkos siromaštvu, (1. Korinćanima 8, 1-2), Filipljani su velikodušno izdvajali za Pavlovu službu dok je bio u zatvoru. (Filipljanima 4, 10-20) 

Dok razmišljamo o našoj braći i sestrama u Kristu, uvježbavajmo naša srca neka najprije gledaju na dokaze milosrđa u njihovim životima. 

Tražite dokaze, kao što su vjera u Krista i Njegovo evanđelje, ljubav prema Bogu i ljudima, priznavanje krivice i ispovijedanja grijeha, duhovne plodove i plodove Duha. 

 

 

 

 

Sotona želi podijeliti crkvu. Njegov posao puno je lakši ako nas uspije navesti na međusobne podjele. Umjesto toga, tražite dokaze Božjeg milosrđa u vašoj braći i sestrama. 

3. Budite brzi na slušanju, a spori na tome da se naljutite (Jakovljeva 1, 19-20) 

Često ćemo brzo odgovoriti ljudima s kojima se ne slažemo. Jakov nas podsjeća da je mudro usporiti i poslušati. 

Kada odgovaramo bez slušanja, čak će i naši prijatelji postati naši protivnici. Ništa pravedno ne dolazi iz grješne ljutnje. 

VIDI OVO: 6 podlih laži u koje Sotona želi da povjerujete

Stoga, usporite malo, pažljivo slušajte i težite razumijevanju argumenata drugih. Svoje ćete protivnike razumjeti samo kada možete artikulirati njihove argumente na načine koje oni prepoznaju. 

4. Izražavajte pravedničku ljutnju, ali nemojte griješiti. (Efežanima 4, 27) 

Premda bismo trebali biti spori na ljutnju, postoji vrijeme za ljutnju. Pavao je bio strpljiv s grješnicima, no nestrpljiv s onima koji su iskrivljavali evanđelje, (Galaćanima 1, 6-9) uključujući i Petra. (Galaćanima 2, 11-14) 

Moramo biti sposobni razlikovati esencijalna učenja kršćanstva, važna učenja u vezi koji se kršćani ne slažu (poput krštenja, članstva u crkvi), ne-esencijalnih, ali i dalje važnih učenja (poput milenijalizma, razmišljanja o iskušenjima) te kršćanskih sloboda i prioriteta. 

Kada je evanđelje u pitanju, trebamo ustati i progovoriti. 

Pavao je one crkve koje je prekorio tretirao kao kršćanske crkve i obraćao se prema članovima tih crkava kao prema braći i sestrama. (Galaćanima 1, 1-3) 

Prirodno je da će biti neslaganja između kršćana, čak i unutar naše skupine. No i dalje bismo se prema ljudima trebali odnositi s poštovanjem, jer su stvoreni na Božju sliku. 

Kada, u grješnoj ljutnji, pogrešno protumačimo našu braću, često samo kao bismo pobijedili u raspravi ili zadobili sljedbenike na društvenim medijima, postajemo alati u sotoninim rukama. Stoga, ljutite se, ali ne griješite. 

5. Nemojte biti skloni svađi. (2. Timoteju 2, 23-26)

Pavao je upozoravao Timoteja na uplitanje u nepotrebne i glupe rasprave. Braćo, ne morate sudjelovati u svakoj raspravi na društvenim medijima. 

Iskreno, ne znam kako možete vjerno voditi Božje stado između sebe, jer raspravama nikada nema kraja. Budalaste i nepotrebne rasprave stvaraju svađe. Umjesto toga, Pavao kaže kako Božji sluge (to smo mi) trebaju biti ”nježni prema svima, strpljivi i s blagošću preodgajamo naše protivnike”. (2. Timoteju 2, 25) 

Zašto? Kako ne bismo spaljivali mostove, koji dopuštaju našoj braći i sestrama dolazak prema pokajanju. 

VIDI OVO: 6 zamki koje Sotona koristi kako bi nas odvukao u grijeh

Stoga, molite jedni za druge, pogotovo za svoje protivnike, da ih Bog dovede pokajanju. Molite i za sebe, jer možda ste vi u potrebi za pokajanjem. Dok čitam društvene medije, postaje jasno kako sotona pokušava pretvoriti Božje sluge u svoj alat. 

 

 

 

 

 

 

Isus je rekao da će svijet znati da smo Njegovi sljedbenici po našoj međusobnoj ljubavi. (Ivan 13, 35) On je također rekao da će svijet znati da Ga je Otac poslao po našoj, kršćanskoj ujedinjenosti. 

Priznajmo naš ponos. Pokajimo se od ulaska u glupe i nepotrebne razgovore koji stvaraju svađe. Volimo jedni druge onako kako nas Bog voli po Kristu. 

Autor: Juan Sanchez; Izvor: Factsandtrends.net