NaslovnicaDuhovnostOd šest molbi u 'Oče našu', Isus je posebno naglasio jednu: Jeste...

Od šest molbi u ‘Oče našu’, Isus je posebno naglasio jednu: Jeste li to zamijetili?

Ova molba jedna je od najvažnijih molbi u 'Oče našu'!

Jeste li to zamijetili? Od šest molbi u toj molitvi, Isus je na kraju posebno naglasio jednu.

Rekao je: “Da, ako vi oprostite ljudima njihove pogreške, oprostit će i vama vaš Otac nebeski. Ako li vi ne oprostite ljudima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaših” (Mt 6,14-15).

Mnogi kršćani ne uživaju potpuno i slobodno zajedništvo s Bogom jer nisu ozbiljno shvatili tu molbu.

Isus je govorio usporedbu o kralju koji je odlučio srediti račune sa svojim slugama te je otkrio da postoji jedan koji mu duguje deset tisuća talenata. A kad mu je taj sluga rekao: “Gospodine, nemam taj novac, molim te, oprosti mi”, kralj mu je potpuno oprostio. A onda je ovaj čovjek otišao i našao slugu koji je njemu dugovao stotinu denara, uhvatio ga za vrat i bacio u tamnicu. Kad je kralj to čuo, pozvao je nemilosrdnog slugu i rekao: “Ja sam tebi tako jednostavno oprostio deset tisuća talenata, zar ti nisi mogao oprostiti onom čovjeku sto denara?” Zatim ga je predao mučiteljima. Nato je Isus rekao: “Tako će i otac moj nebeski postupiti s vama ako ne oprostite jedni drugima od svega srca” (Mt 18,35).

VIDI OVO: Zašto trebamo oprostiti nekome kome nije žao?

Mučitelji su zli duhovi kojima je dozvoljeno da nas muče dok ne naučimo biti milosrdni prema drugima.

Isus je upotrijebio ovu usporedbu da ilustrira kako je velik dug koji nam je Bog oprostio i kako je nemilosrdno i pokvareno ako mi ne oprostimo nekome tko je nas povrijedio.

Autor: Zac Poonen