6 roditeljskih grešaka u odgoju djece: Ove stvari im ne smijete dozvoliti!

Postoji najmanje šest roditeljskih grešaka u odgoju djece zbog kojih ona postaju razmažena i "neodgojena". Neke stvari ne smijete raditi!

Postoji najmanje šest roditeljskih grešaka u odgoju djece zbog kojih ona postaju razmažena i “neodgojena”. Neke stvari ne smijete raditi!

Svaki roditelj želi da njegovo dijete bude lijepo odgojeno i ne sumnjamo da dajete sve od sebe. Ipak, često se događa da se vaše dijete neprimjereno ponaša u određenim situacijama i pred određenim ljudima.

Mislite da ste strogi, da radite sve kako treba i da su to samo faze u razvoju? Iznenadit ćete se, ali upravo ste vi ti koji prave greške, koja za posljedice imaju ovakvo ponašanje vaše djece. Pogledajte što radite, a zapravo nikako ne biste smjeli!

1. Navika prekidanja drugih

Foto: Brightside.me/Fokuzz.com
Foto: Brightside.me/Fokuzz.com

Reći “Ne prekidaj me” ne funkcionira. Učite svoje dijete da čeka svoj red u razgovoru svakoga dana kod kuće dok večerate zajedno ili razgovarate telefonom s kolegama. Primjerice, prije nego nazovete nekoga, recite djetetu: “Sada ću razgovarati telefonom i nitko me neće prekinuti. Završit ću razgovor kada kazaljka na satu dostigne taj broj!”

2. Vaše dijete dodiruje stvari u trgovini ili inzistira da mu ih kupite

Foto: Brightside.me/Fokuzz.com
Foto: Brightside.me/Fokuzz.com

Važno je naučiti dijete da ne može dobiti sve što poželi, jer ne možete kupiti sve što se prodaje, a nije ni potrebno. Oni misle da kupujete stvari bez ikakvog sustava: ne razumiju da zapravo imate popis za kupnju. Zato budite spremni prije odlaska u trgovinu. Napravite zajedno popis namirnica koje su vam potrebne (nacrtajte ih ako vaše dijete još uvijek ne zna čitati). Neka vaše dijete bude odgovorno za popis, gledajući kako ga pratite.

3. Vaše dijete ne koristi ljubazne riječi

Foto: Brightside.me/Fokuzz.com
Foto: Brightside.me/Fokuzz.com

Što prije dijete počnete učiti ljubaznosti, to bolje. Međutim, dok neki to lako shvate, drugi neće odmah razumjeti. Pokažite svom djetetu magiju ljubaznih riječi: ne radite ništa što vam zatraže dok ne kažu “molim te”. Recite “bok”, “ćao”, “hvala ti” prvi, bez čekanja da vaše dijete zapamti.

4. Ne znaju kada trebaju prestati

Foto: Brightside.me/Fokuzz.com
Foto: Brightside.me/Fokuzz.com

Djeci je teško shvatiti da postoje informacije koje ne treba dijeliti. Oni ne znaju za sram i stid, i nemaju iskustva s pogrešnim riječima izrečenim u krivo vrijeme. Roditelji, pak, vrlo dobro znaju. Pokušajte uspostaviti koncept “kućna tajna”, što bi značilo sve one stvari koje ne biste trebali reći drugim ljudima.

5. Boje se ostati bez vas

Foto: Brightside.me/Fokuzz.com
Foto: Brightside.me/Fokuzz.com

Dijete odrasta u strahu da ode od roditelja, kada oni stalno postavljaju zapreke između djece i uobičajenih aktivnosti. U njihovoj glavi se vrti scenarij: Ako se spustim niz tobogan, razbit ću se ili ću poderati odjeću. Zbog toga, kada jednom roditelj u dobrom raspoloženju konačno dozvoli djetetu da ide slobodno na igralište, ono će vjerojatno odlučiti ne riskirati svoj “život” zbog trenutnog zadovoljstva.

6. Uznemiravaju druge ljude

Foto: Brightside.me/Fokuzz.com
Foto: Brightside.me/Fokuzz.com

Ako dijete lako započinje razgovor s nepoznatim osobama, to je znak povjerenja u obitelji. Međutim, to može značiti i da dijete ne zna da odrasli mogu imati druge interese. Ilustrativni primjer je kada roditelji ne mogu raditi ono što žele ili moraju, jer pokušavaju sve svoje vrijeme provesti sa svojim mališanom. Zato nije čudno kada dijete ne može zamisliti da ljudi žele bilo što drugačije od onoga što ono samo želi.

NAJNOVIJE!