Sila koja proizlazi jedino iz Duha Svetoga
Foto: Pixabay

Nije sila u propovijedanju, ni u čitanju Riječi — sila koja oživljava proizlazi jedino iz Duha Svetoga. Ova sila je neodoljiva.

U Kristovom uskrsnuću, kao i u našem spasenju, pokazala se izvanredna Božja sila. Što da kažem o onima koji misle da je obraćenje djelo čovjekove slobodne volje i to pripisuju njegovom nastojanju da bude bolji?

Kada ćemo vidjeti da se mrtav diže iz groba svojom vlastitom silom, tada ćemo vjerovati da će se bezbožni grešnici obratiti Kristu svojom slobodnom voljom.

Nije sila u propovijedanju, ni u čitanju Riječi — sila koja oživljava proizlazi jedino iz Duha Svetoga. Ova sila je neodoljiva. Ni vojnici ni prvosvećenici nisu mogli zadržati Kristovo tijelo u grobu, ni sama smrt nije mogla vezati Isusa u svoje okove.

VIDI OVO: Hoću li izgubiti spasenje ako nekad sagriješim?

Upravo ta neodoljiva sila djeluje u vjerniku kada mu daje novi život. Ni grijeh, ni propadljivost, ni đavoli u paklu, ni grešnici na zemlji ne mogu zadržati ruku Božje milosti kada želi obratiti čovjeka.

Kada Bog kaže: ”Ti ćeš”, čovjek ne može reći: ”Neću”. Pazi, sila je podigla Krista iz mrtvih, a ta sila je slavna. Proslavila je Boga i zbunila neprijatelja. Isto tako je Bog proslavljen i kod obraćenja pojedinca. Ova je sila vječna.

Znajući da ”Krist uskrsnuvši iz mrtvih više ne umire, smrt više ne vlada Njime” — i mi, kada smo ustali iz mrtvih, ne vraćamo se više mrtvim djelima i starim opačinama nego živimo po Kristu. ”Jer ja živim, i vi ćete živjeti”.

”Jer umrijeste i vaš je život s Kristom u Bogu”. ”Da kao što je Krist uskrsnuo od mrtvih slavom Očevom, tako i mi u novom životu da hodimo”.

Na kraju, uoči u tekstu i zabilježi dio o sjedinjenju novog života s Isusom. Ta ista sila koja je podigla glavu daje život i udovima. Kakvo blaženstvo je biti oživljen zajedno s Kristom!

Autor: Charles Spurgeon