10 simptoma koji mogu ukazivati da niste zdravi, a vi ih niste svjesni

Ponekad je zdravlje čudna stvar. Možemo učiniti dosta napora da se hranimo zdravo, vježbamo i dovoljno spavamo, ali nas, ipak, naše tijelo – taj veoma složen sustav – ponekad iznevjeri.

Ovih 10 simptoma mogu ukazati da niste zdravi, čak i kada sve drugo izgleda u redu, piše Viseodzivota.com. Navest ćemo i neka od mogućih rješenja za vaše zdravstvene probleme.

Nadutost

Svima nam se dogodilo da osjetimo nadutost nakon obroka. Možda nas je to i zabrinulo, ali treba znati da do nadimanja dolazi zbog nakupljanja plinova u probavnom sustavu, što je najčešće samo bezazlena posljedica prebrzog gutanja hrane. Međutim, ako ovi problemi postanu kronični, to može ukazivati na neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Rješenje: Uzmite malo đumbira kako biste ubrzali proces probava ili gucnite malo čaja od kamilice, kako biste izbjegli nakupljanje ili se oslobodili već nagomilanih plinova.

Kronična iscrpljenost

Razni zdravstveni problemi mogu dovesti do iscrpljenosti. Kratkotrajni zamor je najčešće uzrokovan pretjeranim radom, nedostatkom sna ili stresom. S druge strane, kronična iscrpljenost je već ozbiljnija stvar.

Rješenje: Preispitajte svoj način života i navike u pogledu spavanja (budite iskreni pred sobom). Isplanirajte svoj dan tako da se najmanje pola sata prije odlaska u krevet opustite i smirite; suzdržite se od upotrebe alkohola i nikotina i primjenjujte dobre navike kada se radi o spavanju. Ako vam ništa od toga ne pomogne, neophodno je da se obratite liječniku.

Nesanica

Spavanje je neophodno kako bismo obnovili svoje umne i tjelesne kapacitete. Ne možemo opstati bez dovoljne količine sna, a to ne treba ni pokušavati. Pod nesanicom se podrazumijevaju „poteškoće pri uspavljivanju ili održavanju sna, kao i nedovoljno okrjepljujući san, pod uvjetom da ti problemi traju najmanje mjesec dana“.

Rješenje: S obzirom na potencijalne posljedice koje nesanica može imati na zdravlje, neophodan je posjet liječniku.

Loš zadah

Mnogo je mogućih uzroka lošeg zadaha: hrana, duhan, loša higijena usta, suha usta, lijekovi itd. Međutim, i druge stvari mogu da dovesti do lošeg zadaha.

Rješenje: Ukoliko dobra higijena usne duplje ne pomaže (perite zube najmanje dvaput dnevno, čistite ih koncem bar jedanput; koristite strugač jezika; redovno posjećujte stomatologa), neophodan je posjet liječniku, kako biste bili sigurni da se ne radi o nekoj bolesti jetre ili bubrega.

Glavobolje

Povremena glavobolja obično nije signal za paniku. Svima nam se to događa i svi to mrzimo. Ali, ako vaše glavobolje bivaju sve jače ili učestalije, a naročito ako su praćene i drugim simptomima, vrijeme je da posjetite liječnika.

Rješenje: Pijte dovoljno vode, osigurajte si dovoljno sna, održavajte zdravlje svojih očiju (da, i to je vrlo bitno!). To je najbolje što možete učiniti. Uporni neurološki simptomi nisu nešto sa čim bi se trebalo igrati.

Nokti čudnog izgleda

Pokazalo se da izgled naših noktiju može dosta reći o stanju našeg zdravlja. Nokti su produžetak kože i neophodne su im mnoge hranljive materije da bi bili zdravi. Nokti koji su promijenili boju (naročito ako su požutjeli) ili su postali krhki zahtijevaju pažnju.

Rješenje: Noktima su potrebni mnogi hranljivi sastojci. Osigurajte sebi uravnoteženu prehranu i pijte najmanje oko 2 l vode dnevno. S gljivicama noktiju možete se i samostalno izboriti, ali ozbiljniji poremećaji zdravlja noktiju mogu zahtijevati i stručan savjet dermatologa.

Neredovito pražnjenje crijeva

Redovito pražnjenje crijeva je od kritične važnosti za vaše sveukupno zdravlje. Normalni ritam pražnjenja crijeva je između triput dnevno i triput tjedno (ovisno o načinu prehrane, fizičke konstitucije, redovnosti fizičkih aktivnosti i vježbanja itd.) Tvrda stolica i otežano pražnjenje može biti znak upozorenja.

Rješenje: Obratite pozornost na svoju prehranu i koliko tekućine unosite. Osigurajte si dovoljan unos vlakana – oko 30-38 grama dnevno za muškarce i oko 21-25 grama dnevno za žene. Ako vam se problemi nastave, posavjetujte se s nutricionistom ili liječnikom.

Nagli gubitak kose

Gubitak kose je normalna pojava, koja najviše ovisi o genima, a u manjoj mjeri i od vaših životnih navika. Međutim, gubitak kose je, u najvećem broju slučajeva, postupan. Brz i nagli gubitak kose mora se ispitati, jer je moguće da postoji neki zdravstveni problem koji ga izaziva.

Rješenje: Kao što smo naglasili, gubitak kose je, najčešće, uobičajen i bezopasan. Ako vam izgleda da prebrzo gubite kosu, obratite se liječniku kako biste bili sigurni da ne postoji neki zdravstveni problem koji je uzrok tome.

Grčevi u mišićima

Nedostaci određenih sastojaka u prehrani i preopterećivanje mišića su, bez premca, najčešći uzroci pojave grčeva. Ostali uzroci njihove pojave su: neaktivnost, nedovoljna prokrvljenost ili istegnuća.

Rješenje: Prvo na što pripaziti je da unosite dovoljno tekućine (naročito vode) tijekom dana. Hranite se uravnoteženo i budite umjereno fizički aktivni. Obratite se liječniku ako osjetite dodatne simptome, poput učestalosti grčeva, oticanja ili crvenila na koži itd.

Kolebanja u tjelesnoj masi

Većina nas tijekom godina nabaci i nekoliko kilograma viška, da bi ih potom izgubili, a onda ponovo dobili. To je prirodna posljedica usporavanja metabolizma. Međutim, pretjerani dobitak ili gubitak tjelesne mase može, vrlo vjerojatno, ukazivati i na ozbiljne zdravstvene probleme.

Rješenje: Kada primijetite naglu promjenu tjelesne mase, obavezno se javite liječnika, jer se iza toga mogu kriti vrlo ozbiljni zdravstveni problemi.

NAJNOVIJE!