NaslovnicaInspirativne pričeOprosti sine što sam došla do tvoje kuće i preplašila tvoju djecu....

Oprosti sine što sam došla do tvoje kuće i preplašila tvoju djecu. A sad kad vidim da si se snašao…

Mrzio sam je, bila je sramota za nas. Ona je u mojoj školi spremala hranu za učenike i učitelje. Jednog dana, moja majka je ušla u razred da me pozdravi. Kasnije su me prijatelji zadirkivali. Bilo me je stid. Samo sto nisam propao u zemlju i želio sam da moja majka jednostavno nestane. Kad sam je ponovo vidio, rekao sam joj da me sramoti i da je bolje da umre!

Moja majka nije ništa odgovorila, samo me nijemo gledala. Nisam zastao ni trenutak da razmislim o tome što sam joj rekao, bio sam toliko ljut. Bio sam nezainteresiran za njene osjećaje …

Želio sam otići od kuće kako je ne bih nikada više vidio. Učio sam puno i teško. Tako sam dobio priliku otići u Singapur na studij. Tamo sam se oženio, kupio kuću i dobio djecu. Bio sam sretan i zadovoljan svojim životom.

Ali jednog dana, moja majka je došla u posjet. Nije me vidjela godinama niti je ikad vidjela svoje unuke. Pojavila se na vratima. Moja djeca su je počela ismijavati … Ja sam se izgalamio na nju: “Kako si se usudila doći u moju kuću i plašiti mi djecu?”

Samo tako si se pojavila nepozvana. “Idi odavdje odmah!” Moja majka je samo tiho odgovorila: “Oprostite, mora da sam pogriješila kuću” – i nestala … Nakon nekoliko godina, dobio sam pismo. Pozvan sam na godišnjicu mature. Ženu sam slagao kako moram ići na poslovni put. Poslije proslave, iz neke radoznalosti svratio sam do svoje rodne kuće. Kada su me vidjeli, mještani su mi rekli da je umrla. Ni jednu suzu nisam pustio. Predali su mi jedno pismo, za koje su mi rekli da je od nje …

“Sine moj dragi, mislila sam na tebe svo vrijeme. Oprosti što sam došla do tvoje kuće i preplašila tvoju djecu. Bilo mi je drago kada sam čula da si uspio u životu. Žao mi je sto sam ti uvijek bila teret i sramota. Vidiš, kada si bio dijete, dogodila se jedna nesreća u kojoj si izgubio oko. Kao majka nisam mogla podnijeti da odrasteš bez jednog oka. Liječnici su te pregledali i rekli mi da je nemoguće da ikada progledaš. Ja sam ti onda dala jedno svoje oko … Bila sam ponosna da znam kako će moj sin gledati i vidjeti svijet za mene, s tim okom.

S ljubavlju, uvijek uz tebe, Tvoja majka.”