Kirurg objavio snimku pluća nakon 30 godina pušenja

Dr. Chen je objavio snimku na društvenim mrežama uz mandarinsku riječ “jieyan”, u prijevodu: “Prestanite pušiti.”

Muškarac je preminuo zbog zatajenja pluća. Video kojeg su snimili tijekom operacije pogledalo je više od 25 milijuna ljudi na društvenim mrežama, a komentirali su kako je riječ o najboljoj antipušačkoj kampanji koju su dosad vidjeli, prenosi Daily Mail.

– Muškarac je pušio više od 30 godina! Proglasili su moždanu smrt, a nedugo nakon toga njegova su pluća bila donirana. Inicijalni testovi zasićenosti kisikom bili su dobri, no kad smo eksplantirali organe, shvatili smo da ih ne možemo iskoristiti. – ističe transplantacijskih kirurg dr. Chen pojašnjavajući koji su to standardi kad je o plućima riječ.

VIDI OVO: Rak pluća ne dobiju samo pušači: Dva velika mita u koja vjerujemo

Prof. Peter Openshaw iz Nacionalnog instituta za srce i pluća kaže kako je ovaj pacijent vjerojatno patio od plućnog emfizema. To je bolest koja vodi do upale organa. Zračni prostori u plućima se povećavaju i disanje se otežava. Pacijenti s ovom bolesti često su uspuhani i kašlju, a sve to zbog cigareta.

Dr. Chen je objavio snimku na društvenim mrežama uz mandarinsku riječ “jieyan”, u prijevodu: “Prestanite pušiti.” Kineski centar za kontrolu bolesti 2018. godine je proveo studiju koja je pokazala da 350 milijuna odraslih (oko 27 posto stanovništva) redovito puši.

VIDI OVO: Dječak koji se borio s rakom pluća je „čudesno ustao od mrtvih“

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj puši 28 posto stanovnika, a od pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi. Oko 95 posto umrlih od raka pluća bili su pušači, piše Večernji.