Sok od celera je dobar za zdravlje: Ljekovita svojstva koja svi trebaju znati

Sok od celera je dobar za zdravlje jer ima malo kalorija za razliku od drugih vrsta voća i povrća. Njegova ljekovita svojstva svi trebaju znati.

Celer je bogat vlaknima koji nas jako zasite. To je razlog zašto ga odjednom možemo jako puno pojesti. Kada pravimo sok od celera, onda uklanjamo ta vlakna te istisnemo veliku količinu celera u jednu čašu.

Budući da je celer pun vitamina, minerala i drugih korisnih sastojaka, on ne čini samo jako ukusno piće, nego je i odličan dodatak prehrani.

Sok od celera je koristan za zdravlje jer ima vrlo malo šećera i kalorija za razliku od drugih vrsta voća i povrća. No, iako je jako zdrav, on je ipak više kao dodatak prehrani te ga se ne bi smjelo koristiti kao jedini obrok.

Sok od celera je jako zdrav, a portal Brightside donosi ljekovita svojstva zbog kojih ga trebate piti svaki dan:

1. Sok od celera sprječava probleme s vidom

Sok od celera ima mnogo vitamina A koji igra ključnu ulogu u osjetu vida. On štiti površinu oka od bakterija i virusa. Vitamin A pomaže pri sprječavanju problema s vidom koji dolaze s godinama.

2. Smanjuje rizik od pojave raka

Celer sadrži luteolin, a istraživanja su pokazala da taj element slabi stanice raka te ih čini podložnijima lijekovima. Celer se koristi u kineskoj medicini kao sredstvo borbe protiv raka.

Celer - ljekovita svojstva
Foto: Pinterest.com

3. Neutralizira kiselu hranu

Sok od celera je ljekovit jer ima mnogo željeza, magnezija i kalija koji mu daju posebna svojstva – tj. on može neutralizirati kisele namirnice te tako održava pH našeg tijela.

Konzumiranje previše kisele hrane dovodi do raznih problema kao što je slabljenje kostiju, bubrežni kamenci, problemi sa srcem i jetrom. Budući da često jedemo kiselu hranu, dodavanje celera u prehranu pomaže pri neutraliziranju učinaka kiselih namirnica.

4. Regulira količinu tekućine u tijelu

Celer sadrži mnogo kalija, a taj mineral igra važnu ulogu u mnogim procesima u našim tijelu. Znanstvenici vjeruju da je kalij treći najvažniji mineral za normalno funkcioniranje našeg tijela. Naše se tijelo sastoji od 60% vode, a 40% te vode je u našim stanicama, dok je ostatak izvan njih. Ravnoteža vode izvan stanica i unutar stanica ključna je za naše tijelo. Kalij se razgrađuje u vodi i pomaže pri održavanju ravnoteže vode u našem tijelu.

sok od celera je zdrav
Foto: Pixabay

5. Sprječava dijabetes tipa-2

Dijabetes tipa-2 ozbiljna je bolest koja zahvaća sve više ljude. Procjenjuje se da će od 2030. godine od dijabetesa patiti oko 400 milijuna ljudi. Celer je jedan od prirodnih načina za sprječavanje razvitka dijabetesa. On sadrži mnogo vitamina K, a on povećava našu osjetljivost na inzulin.

6. Sadrži mnogo folata

Folat pripada B skupini vitamina te je ključan element za crvene i bijele krvne stanice u koštanoj srži. Ujedno igra važnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata u energiju, razgrađuje protein te stvara DNK. Samo jedna šalica celera sadrži 145mikrograma folata, što je 36% preporučene dnevne količine za muškarce i žene te 29% dnevne količine za trudnice i dojilje.

Kako pripremiti sok od celera?

– Sok od celera je relativno blagog okusa i slan, ali sadrži i dozu gorčine zbog čega ga može biti teško progutati – kaže dijetetičarka Desiree Nielsen i savjetuje da u blender stavite celer pa ga potom procijedite kako biste uklonili vlakna. Da ne bi imao toliko zemljan okus, soku možete dodati vodu.

Uzgojite svoj celer

Uzgajanje svog celera jednostavnije je nego što mnogi misle. Kada ga kupite i odsiječete donji dio, nemojte ga baciti. Jednostavno ga stavite u vodu i nakon nekoliko dana počet će rasti novi izdanak. Tada ga posadite u zemlju i čekajte dok ne naraste. Postupak ponavljajte unedogled.

Sok od celera je pravi lijek za naš organizam. Nadamo se da će vas ovi korisni savjeti potaknuti da ga ubacite u svoju prehranu.

NAJNOVIJE!