Spasenje se ne može zaraditi nikakvim djelom

Možeš biti najaktivniji član crkve, a ipak ne biti spašen, jer aktivnost u crkvi nikada nikoga nije spasila. Nauka i dogme, molitve, samoodricanje, davanje desetine, suze i pokajanje – ma kako sve to bilo dobro – neće te spasiti.

Ne može te spasiti ni ikakav propovjednik, ni ikakav sluga Božji. ”Spasenja nema ni po jednom drugom, jer je pod nebom to jedino ime dano ljudima po kojima se treba spasiti.” (Djela 4,12). Krist, i to jedino Krist, može nas spasiti.

Što se tiče Božjeg spasenja, ni djela, ni moral, ni religija ne mogu ništa doprinijeti. Ni najbolji život ni najaktivniji rad u crkvi ne mogu nas dovesti nijedan korak Bogu.

Ma koliko lijepa bila naša moralnost, ma kako dragocjena bila djela pravednosti, sućuti, čovjekoljublja i žrtvovanja za druge, ipak se time ne može zaslužiti spasenje niti ugoditi Bogu. Da to točno navedemo: ”To ne dolazi od djela, da se tko ne bi hvalisao. (Ef 2,9). Dakle, prijatelju, ako ovisiš o onome što radiš i što jesi, onda si izgubljen. Nitko se sam ne može spasiti.

Autor: Oswald J. Smith

NAJNOVIJE!