Spavate li s mobitelom pored glave? Niste ni svjesni opasnosti!

Koliko je opasno spavati s mobitelom pokraj glave, još uvijek nije dovoljno istraženo.

Mobitel biste trebali držati podalje od glave.

Svaku večer ista priča. Mobitel u ruke prije spavanja. Baterija prazna, vrijeme je za punjenje tijekom noći, a mobitel odmah je pokraj jastuka.

I tako sve dok se ne uključi prvi jutarnji alarm. Istraživanja kažu da ovu naviku ima više od 90% ljudi u dobi od 18 do 30 godina. No, ima i onih koji to ne rade. Koliko je opasno spavati s mobitelom pored glave, još uvijek nije dovoljno istraženo.

VIDI OVO: Spavate uz mobitel? Evo zašto to nikada ne biste trebali raditi!

Svjetska zdravstvena organizacija je još 2011. godine utvrdila da emitiranje neionizirajućeg zračenja iz mobitela ima kancerogene čimbenike.

Mobitel bi noću trebao biti uključen na zrakoplovni način

“Mobiteli baš nisu uzrok tumora na mozgu, već je to multifunkiconalan proces”, rekao je Hrvoje Budinčević, specijalist neurolog, piše Vijesti.hr.

Ipak, dr. Budinčević savjetuje da mobitel noću bude uključen na zrakoplovni način jer tada manje zrači. I da ga se drži što dalje od glave.

Ne bismo trebali spavati s mobitelom u spavaćoj sobi

“Svakako je za preporučiti da ne spavamo s mobitelom u spavaćoj sobi, da koristimo slušalice, u svakom slučaju da ih udaljimo od sebe ako ih nosimo”, rekao je Budinčević. A nosimo ih sa sobom gotovo svugdje.

VIDI OVO: Evo što se točno događa vašem mozgu kada provjeravate mobitel prije spavanja!

Pa čak i na toalet. Iako su mobiteli neizostavni dio modernog doba, na zdravlje se treba uvijek misliti. Za sve oni koji spavaju s mobitelom pokraj sebe zbog alarma, ipak postoji staro riješenje, budilica.