Spominje li Biblija da će UN imati ulogu u posljednjim vremenima?

Mnogi vjeruju da je formiranje Ujedinjenih Naroda bio ključni razvitak koji se odnosio na biblijsko proročanstvo posljednjih vremena. Ujedinjeni narodi imenom nisu spomenuti u Bibliji, a ni njihov prethodnik, Liga Naroda; naravno, to ne znači da nisu simbolički sugerirane u proročanstvu.

Mogućnost jedne svjetske vlade se pojavljivala i nestajala konstantno proteklih 2000 godina, otkad je Ivan napisao knjigu Otkrivenja. Kako su Ujedinjeni Narodi zadobijali sve veću moć, osiguravale su hranu za razne teorije zavjere. U isto vrijeme, uzdizanje UN-a je vjerodostojno polje za proučavanje proročanstava studentima i svakome tko iščekuje Novi Svjetski Poredak.

Jedna svjetska ili globalna vlada je predskazana u Danielu i Otkrivenju. Doći će nakon pojavljivanja konfederacije deset nacija ili regije (Otkrivenje 13, 1; Daniel 7, 16-24; Daniel 2,41-42). Jedan član konfederacije će istisnuti tri druga člana, potčiniti druge, i vladati nad svima, vođen sotonistički osposobljenim Antikristom. Upravo je ova konfederacija deset nacija često povezivana s Ujedinjenim Nacijama. Ako je ova poveznica točna, može biti da je UN ili slična skupina spomenuta, neizravno, u Bibliji, ali nema načina da budemo potpuno sigurni prije nego što se Antikrist pojavi.

Drugo proročanstvo koje neki ljudi povezuju s Ujedinjenim Narodima se nalazi u Otkrivenju 17-18. Tamo je “veliki Babilon” ili “velika Bludnica” osuđena. Prvo spominjanje Babela je u Postanku 11, u priči o babilonskoj kuli. Gradnja kule je bio prvi pokušaj čovječanstva “svjetske vlade” unatoč Bogu. Veliki Babilon u posljednjim vremenima je slično nagomilavanje naroda koji pokušavaju ujediniti protiv Boga. Ovo mogu biti Ujedinjeni Narodi ili Europska Unija ili neki drugi još neidentificirani blok država povezanih s Antikristom. Činjenica da se ovaj zli svjetski sustav zove “tajna” (Otkrivenje 17, 5) ukazuje da još uvijek ne znamo sve detalje.

Trebalo bi napomenuti da je sljedba Jehovinih svjedoka bila brza javno optužiti formiranje Lige Naroda. 1919. drugi predsjednik udruge Kule stražare je osudio i Ligu i svaku osobu koja ju je podržavala. Učinili su isto kada su nastali Ujedinjeni Narodi, donoseći rezoluciju osuđujući je 1963. Jehovini Svjedoci vjeruju da je UN “slika zvijeri” Otkrivenja 13,1-18 i “grozota pustoši” spomenuta u Mateju 24,15, iako nema jasnog hermeneutičkog dokaza za nijedno tumačenje.

Postoje mnogi međunarodni događaji koji se mogu tumačiti kao ispunjenje apokaliptičkih proročanstava Biblije. Međutim, trebali bi biti pažljivi da ne donosimo brze zaključke. Kroz povijest, postojale su međunarodne prijetnje, mogućnosti za globalne totalitarne vladavine, i ponosite, nekonotrolirane vođe. Može izgledati vjerojatnije da sadašnja situacija ispunjava proročanstvo bolje nego prošle, i možemo jasnije “vidjeti da se bliži Dan” (Hebrejima 10,25). Ali dok ne vidimo Krista, moramo se pouzdati u Boga i nastaviti sa trudom širiti radosnu vijest Njegovog kraljevstva sredstvima koja su nam data.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivana R.

NAJNOVIJE!