Spriječite nastanak bubrežnog kamenca: Evo što trebate učiniti da izbjegnete užasnu bol!

Bubrežni kamenac se može slučajno otkriti na rutinskom ultrazvučnom ili rendgenskom pregledu, kada se simptomi još nisu pojavili.

Bubrežni kamenac je čvrsta kalcijska struktura nalik kamenčiću koja se može stvarati u bubrezima ili mokraćnim kanalima.

Nefrolitijaza je stručan izraz za pojavu bubrežnog kamenca, urolitijaza za pojavu kamenčića u mokraćnim kanalima, a uretrerolitija za pojavu kamenčića u mokraćovodu i predstavlja čest problem koji se javlja kod svake 20. osobe u dobi od 20. do 49. godine.

Kamenčići u bubrezima ili mokraćnim kanalima se oblikuju uslijed smanjene zapremine mokraće i taloženja kalcija i drugih supstanci koje čine kamen.

Dehidracija, smanjen unos tekućine, predstavlja najčešći faktor rizika za nastanak ovog oboljenja.

Bubrežni kamenac se može slučajno otkriti na rutinskom ultrazvučnom ili rendgenskom pregledu, kada se simptomi još nisu pojavili, ili se prisustvo kamenčića u bubregu može prvi put u životu manifestirati u vidu vidu jakog, probadajućeg bola u leđima koji se spušta niz bok do prepone i pojave krvi u mokraći.

Mnogi pacijenti bol od bubrežnog kamenca opisuju kao “najgoru bol u životu”. Ako se ovakvi bolovi jave, hitno potražite liječničku pomoć.

Broj pacijenata koji pate zbog bubrežnog kamenca godinama se povećava, a dvije besplatne stvari mogu vas spasiti od ovog bolnog stanja.

Istraživanja pokazuju da se bubrežni kamenac lako može spriječiti promjenom načina prehrane.

Dva glavna savjeta liječnika jesu da redovno pijete vodu i u odgovarajućoj količini smanjite unos soli. Trebate ograničiti hranu koja sadrži oksalate, kao što su žitarice, cikla, celer, čokolada i proizvodi od soje, piše Novi.ba.