Što Duh Sveti radi u našem životu?

„No kažem vam istinu: bolje je za vas da ja odem: jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama; ako pak odem, poslat ću ga k vama. A kad on dođe, pokazat će svijetu što je grijeh, što li pravednost, a što osuda: grijeh je što ne vjeruju u mene; pravednost – što odlazim k Ocu i više me ne vidite; a osuda – što je knez ovoga svijeta osuđen. Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on – Duh Istine – upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i – navješćivat će vama.“ (Ivan 16, 7-15)

Kada bi vas netko pitao kako Sveti Duh djeluje, što biste odgovorili? Neki kršćani nisu svjesni što Duh radi u njihovim životima, ali djelovanje Duha nije potpuna misterija – Biblija nam kaže koja je uloga našeg božanskog pomoćnika.

VIDI OVO: 50 stvari koje Duh Sveti čini u našem životu

On nam pokazuje što je grijeh. (Ivanovo 16, 8) Ovo je prvi korak u našem buđenju koje je nužno za spasenje. Ali čak i nakon toga Duh nastavlja otkrivati grijehe našeg života kako bismo odmah mogli priznati i primiti oprost (1. Ivanova 1, 9).

Vodi nas u istinu. (Ivanovo 16, 12-14). Duh Sveti nas uči o Isusu Kristu i Njegovoj Radosnoj vijesti te nam pomaže da razlikujemo između istine i pogreške.

VIDI OVO: Jedan od najsigurnijih dokaza da Duh Sveti djeluje u vašem životu

On nas ispunja. (Efežanima 5, 18) Biti ispunjen Duhom znači da on usmjerava naš put, kao kada vjetar gura jedra plovila. Za ovo je potrebno da predamo vlastiti život Njemu i da priznamo da pripadamo Njemu i da je Njegovo pravo da nas vodi.

Po nama donosi plod. (Galaćanima 5, 22-23). Duh Sveti daje kvalitete koje u kojima nikada ne bismo mogli sami ustrajati: ljubav, radost, mir, strpljenje, dobrotu, nježnost, vjernost, i samokontrolu.

VIDI OVO: 6 načina na koje Duh Sveti pomaže vjernicima

Iako Duh Sveti djeluje u nama i daje nam pečat odmah po našem spasenju, Njegovo djelovanje u svakom pojedinom vjerniku traje cijeli život. On je naš stalni pomoćnik koji nas preoblikuje na Kristovu sliku i oprema nas za svakodnevne borbe kako se ne bismo morali boriti sami.

U svim našim poteškoćama, sukobima i glavoboljama On nas vodi svojim putem, čuva naša srca i daje nam svoju mudrost.

Autor: Charles Stanley; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Intouch.org