Što je Isus mislio kada je rekao da okrenemo drugi obraz?

Što je Isus mislio kada je rekao da okrenemo drugi obraz kada nas netko pljusne po prvom? Koja je svrha ove Isusove pouke? 

U Mateju 5,38-39 Isus je izgovorio riječi koje su postale poznate kao “okreni drugi obraz“. Ovu zapovijed nije lako slijediti, jer zahtijeva od nas da se suzdržimo od odmazde čak i kada nam se učini nepravda.

Međutim, kada ispitamo kontekst Isusovih riječi, vidimo da su one poziv na istinsku preobrazbu, a ne samo slijeđenje pravila.

Isusova učenja o okretanju drugog obraza usko su povezana s Njegovom porukom milosrđa, požrtvovne ljubavi i strpljenja prema grešnicima. On nam govori da se potrudimo za one koji nas zlostavljaju (Matej 5,41) i da volimo i molimo se za svoje neprijatelje umjesto da budemo kivni (stih 44). U biti, Isus od nas traži da budemo čisti iznutra i izvana i da pokažemo što više suosjećanja kako bismo dosegli izgubljeni svijet.

“Šamar” u Isusovim riječima ne mora biti doslovan

Važno je napomenuti da “šamar” koji se spominje u Isusovim riječima ne mora biti doslovan. Svaka osobna uvreda ili uvreda može se smatrati šamarom, a Isus nam zapovijeda da to podnosimo bez odmazde.

Komentar Matthewa Henryja na ovaj stih objašnjava da bi kršćani trebali biti spremni pretrpjeti bilo kakvu povredu radi mira, prepuštajući svoje brige Gospodinu na čuvanje.

VIDI OVO: Što Biblija kaže o osveti?

Okretanje drugog obraza nije sinonim za pacifizam ili pasivnost. To ne znači da trebamo dovesti sebe ili druge u opasnost. Umjesto toga, to je poziv na odustajanje od osvete za osobne uvrede.

Isus nije govorio o vanjskoj politici vlade ili pravosudnom sustavu. Zločini se još uvijek mogu procesuirati, a ratovi se još uvijek mogu voditi. Međutim, Kristovi sljedbenici ne trebaju braniti svoja osobna “prava” ili osvećivati svoju čast.

Okrenuti drugi obraz je bolja opcija

U prošlosti je bilo uobičajeno da muškarci osjećaju potrebu zaštititi svoju čast izazivajući na dvoboj one koji su im kvarili karakter. Ta je praksa često rezultirala besmislenim krvoprolićem. Međutim, okrenuti drugi obraz bila bi bolja opcija. To bi spasilo živote i pokazalo nadnaravnu moć Duha Svetoga.

Okretanje drugog obraza zahtijeva pomoć Duha Svetoga, jer se protivi našim prirodnim instinktima. Odgovaranje na mržnju s ljubavlju i ignoriranje osobnih uvreda pokazuje preobražajnu moć Krista u našim životima i može pružiti priliku za dijeljenje evanđelja.

Sam Isus bio je savršen primjer okretanja drugog obraza. On nije uzvratio niti je pozvao na osvetu onima koji su Ga razapeli. Umjesto toga, molio se za njihov oprost. Kao Njegovi sljedbenici, trebali bismo nastojati oponašati Njegov primjer i okrenuti drugi obraz kada nam se učini nepravda.