Što je Isus postigao na križu? Ovih pet stvari će vam otkriti nevjerojatnu istinu

Milost je u srcu kršćanske vjere. Nigdje to nije jasnije vidljivo nego na Kristovom križu. Milost je ta koju je Sin Božji uzeo na svoje tijelo i naučio nas kako živjeti, ali posebna je milost da je umjesto nas umro na križu.

Osim toga, ova vrhunska milost na križu je pokazala da ima poseban oblik – ima rubove. Ovi rubovi nam pomažu da vidimo što se točno dogodilo kada je Isus umro. To je važno vidjeti, jer viđenje vodi ka obožavanju – ne možeš obožavati ono što ne znaš.

U nadi za većom jasnoćom – gorivo za obožavanje – u nastavku su pet biblijskih istina o tome što je Isus postigao na križu.

  1. Isusova smrt bila je za njegove neprijatelje

Božja ljubav je drugačija od prirodne ljudske ljubavi. Bog nas je volio kada smo bili potpuno ne dopadljivi. Kada je Isus umro, on je umro za bezbožne, grešnike, i za svoje neprijatelje. Pavao shvaća kako je ovo suprotno ljudskoj prirodi kada piše: ”Dakako, teško se umire za pravednika, a za dobročinitelja možda bi se tko i usudio umrijeti. Ali Bog pokaza svoju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas” (Rim 5,7-8).

  1. Isusova smrt otkupila je ljude

Isusova smrt je bila djelotvorna u svojoj svrsi. Cilj joj nije bio samo otkupiti mogućnost spasenja, već i ljude za njegovu vlastitu svojinu. Čuj Isusove riječi: ”Svaki koga mi dade Otac doći će k meni. A tko dođe k meni, sigurno ga neću izbaciti van… A volja onoga koji me posla jest da nikoga od onih koje mi dade ne izgubim, već da ga uskrisim u posljednji dan” (Ivan 6,37.39).

Ako kažemo da je Krist samo otkupio mogućnost spasenja za sve ljude, dobivamo biblijsku riječ kao što je otkupljenje. John Murray piše: ”To je da prosimo shvaćanje otkupljenja kao djelotvorne sigurnosti otpuštanja cijenom i ovlasti da to tumači kao ništa manje nego ostvarenje postignuća koje osigurava spasenje onih koji su objekti. Krist nije došao da stavi čovjeka u otkupljiv položaj, nego da ljude otkupi za sebe. (Redemption Accomplished and Applied, 63).

  1. Isusova smrt je za našu korist

Isusova smrt bila je zamjena. On je umro umjesto nas. On je umro onoj smrti koju smo mi zaslužili. Ponio je kaznu koja je po pravdi naša. Za svakoga tko vjeruje u njega, Krist je uzeo gnjev Božji na sebe. Petar piše: ”On koji osobno u svom tijelu naše grijehe uznese na križ da mi umrijevši svojim grijesima, živimo pravednosti; on čijim ste modricama izliječeni” (1 Pt 2,24).

  1. Isusova smrt definira ljubav

Isusova smrt nije bila samo čin ljubavi, ona definira ljubav. Njegova zamjenska smrt je krajnji primjer što ljubav ustvari znači, i Isus poziva one koji ga slijede da hodaju u istoj takvoj vrsti polaganja života u ljubavi. Ivan piše: ”Po tomu smo spoznali ljubav što je on za nas dao svoj život. Tako i mi moramo dati svoj život za svoju braću. Tko god posjeduje zemaljska dobra i vidi svoga brata u nevolji i od njega zatvori svoje srce – kako će ljubav Božja ostati u njemu? Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, nego djelom i iskreno”(1 Iv 3,16). John Piper objašnjava: ”Isusova smrt je ujedno ona koja preuzima krivnju i pruža vodstvo. To je smrt koja oprašta grijeh i smrt koja čini ljubav uzorom. To je otkup našeg života od propasti i primjer života ljubavi. (What Jesus Demands from the World, 266).

  1. Isusova smrt nas pomiruje sa Bogom

Opravdanje, naklonjenost i otkupljenje – sve blagodati Isusove smrti – imaju jednu veliku svrhu: izmirenje. Isusova smrt nam omogućava da imamo radošću ispunjen odnos s Bogom, koje je najveće dobro križa. Pavao piše: ”I, vas koji ste nekad bili otuđeni koji ste postali neprijatelji svojim mišljenjem i zlim djelima, sada Bog izmiri u Kristovu smrtnom tijelu, smrću, da vas izvede preda se svete, neporočne i besprijekorne” ( Kol 1,21-22).

Razmislimo o tome kako ovo djeluje u našim odnosima sa drugim ljudima. Kada zgriješimo, ne samo da povrijedimo osobu  protiv koje smo zgriješili, nego narušavamo i odnos. Više nikad neće biti isti dok ne potražimo oprost. Tako je i s našim odnosom s Bogom. Ulazimo u ovaj svijet grešni, i kao rezultat, otuđeni smo od Boga. Samo oproštenje – oproštenje koje je kupljeno na križu – može iscijeliti odnos tako da možemo uživati u tom zajedništvu s Bogom.

NAJNOVIJE!