Što je Obećanja zemlja?

Mnogim ljudima je poznat pojam Obećane Zemlje. Međutim, mnogi ne razumiju da je to pravo ime za stvarno mjesto. Umjesto toga, shvaćaju to kao mjesto koje se nekome uvelike sviđa.

Na primjer, neki bi mogli reći da je Nashville Obećana Zemlja za one koji vole country glazbu. Drugi bi rekli da je Hollywood ili New York Obećana Zemlja za glumce. Ipak, da bismo razumjeli što je pravo značenje Obećane Zemlje trebamo proučavati Bibliju.

Koja je uobičajena definicija Obećane Zemlje?

Naziv Obećana Zemlja obično se definira kao: (1) u Bibliji: zemlja Kanaan, koja je obećana Abrahamu i njegovom potomstvu (Post 12,7); mjesto ili situacija u kojoj netko očekuje da će pronaći ogromnu sreću. Ime „Obećana Zemlja“ na engleskom jeziku se počelo koristiti krajem 1700. godine, te je do danas uporaba znatno porasla (2).

Što Biblija govori o Obećanoj Zemlji?

Naziv Obećana Zemlja prvi put se spominje u Postanku 12 nakon što je Bog pozvao Abrama, kasnije poznatog kao Abraham, iz svoje domovine Ura Kaldejskog (Postanak 11,24-12,8). Ur Kaldejski je bilo područje u Babilonu (locirano u modernom Iraku), a bilo je naseljeno ljudima koji nisu bili poznati po tome da štuju razne bogove. Međutim, Bog je pozvao Abrama i njegovu bližu obitelj bez ikakvog razloga, osim da im iskaže milost i blagoslovi ih (Ponovljeni zakon 7,6-11).

Božje obećanje Abramu

Kada je Bog pozvao Abrama, dao mu je obećanje da će mu pokazati zemlju gdje može otići i stvoriti veliki narod. Dodao je da će Abramovo ime postati veliko, da će ga blagosloviti, kao i blagosloviti one koji blagoslivljaju Abrama, a prokleti one koji proklinju Abrama, te da će sve obitelji kroz njega biti blagoslovljene. To je obično poznato kao Abrahamov savez s Bogom. Ovaj savez kao povijesni događaj jest razlog zašto mnogi ljudi u nekim slučajevima podržavaju židovski narod i Izrael.

Čuvši ovo obećanje, Abram je napustio svoju domovinu i putovao zapadno i južno dok nije stigao u Kanaan, koji je bio smješten na istočnoj obali Sredozemnog mora južno od današnjeg Izraela. Kada je Abram stigao, sagradio je žrtvenik kako bi štovao Gospodina. Abram se tamo nastanio i nedugo nakon toga, Bog je još jednom progovorio Abramu u vezi činjenice da on i njegova žena Saraja, kasnije poznata kao Sara, ne mogu imati djece (Postanak 15). Bog je obećao Abramu da će mu po Saraji dati sina. Abram je povjerovao Bogu i Bog mu je njegovu vjeru uračunao u pravednost. Međutim, Bog je također rekao Abramu da neće samo on naslijediti zemlju, već da će zemlju dati Abramovom potomstvu. Konačno, opisao je granice zemlje:

„Toga je dana Gospod sklopio savez s Abramom govoreći: Potomstvu tvojemu dajem zemlju ovu, od rijeke egipatske do velike rijeke, rijeke Eufrata“ Postanak 15,18

Ovo daje opis velikog komada zemlje od rijeke Nil do rijeke Eufrat u Iraku. Granice je također Bog opisao u Jošui 1,4, koje se protežu od Libanona do rijeke Nil i Crvenog mora i istočno do rijeke Eufrat. Kada uspoređujemo zemlju koju Izrael zauzima danas s onim što je Bog obećao, zemlja danas čini samo mali dio Obećane Zemlje. Ipak, Bog je također obećao da će im vratiti zemlju u posljednjim danima (Psalam 105,1-11; Jeremija 16,5-17,1; Zaharija 14; Djela 1,6-7; Rimljanima 11).

Božje obećanje drugim vjernicima

Konačno, iako je Obećana Zemlja baština Abrahamovog potomstva, po vjeri, oni koji su se pouzdali u Krista kao njihovog Spasitelja nanovo su rođeni i kao djeca Božja i Abrahamova te su postali baštinici obećanja koje je Bog dao Abrahamu (Galaćanima 3,1-9; 19-29; Hebrejima 11,18-19). Međutim, zemlja neće biti krajnja baština. Bog će jednog dana sve učiniti novim i svi koji su povjerovali u ono što je Bog rekao o svom Sinu naslijedit će tu baštinu koja nikada ne prolazi (Efežanima 1,1-14; Hebrejima 11,15; 1. Petrova 1,3-5; 1. Ivanova 5,9-13; Otkrivenje 21-22).

Zaključak

Obećana Zemlja obično se definira kao zemlja koja je u Bibliji obećana Abrahamu i mjesto koje se nekome uvelike sviđa. Biblija opisuje Obećanu Zemlju kao zemlju koja je obećana Abrahamu i njegovom potomstvu. Po vjeri, svi vjernici postaju djeca Božja i Abrahamova te postaju baštinici obećanja koje je dano Abrahamu. Izraelska država danas zauzima samo jedan mali dio izvorne Obećane Zemlje. Bog će obnoviti Obećanu Zemlju kada se vrati i uspostavi svoje kraljevstvo dok ne dođe vrijeme kada će stvoriti novo nebo i novu zemlju.

Autor: Dr. Michael L. Williams; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!