Što kada Bog poremeti vaš životni plan?

Jedna je istina, a to je da je Božji životni plan uvijek bolji od mog.

Stvaranje životnih planova veliki je posao ovih dana. Za određenu svotu novca možete unajmiti životnog trenera (životnog gurua, životnog učitelja … kako god da se zovu), a oni će vam tada pomoći izraditi vaš glavni životni plan.

Taj će životni plan vjerojatno sadržavati neke od ovih, ili sve ove sljedeće stavke:

  • veličanstvenu izjavu životne misije, koja će vam zvučati prilično fenomenalno.
  • jednogodišnje ciljeve, petogodišnje ciljeve i životne ciljeve.
  • određena područja na koje se trebate usredotočiti u svom životu (duhovno, tjelesno, obiteljsko područje, itd.)
  • određena putanja za vaš život. Drugim riječima, točno određeni opis gdje želite biti za pet godina. Najvjerojatnije, to će uključivati određeni posao, određenu razinu zarade, određenu zemljopisnu lokaciju, a možda i određeni indeks tjelesne mase.

A stvarnost je da, čak i ako nemate formalno napisan životni plan, imate životni plan u svom umu. Svi ih imamo. Imate zamišljenu budućnost u svojoj glavi. Želite imati obitelj, djecu, diplomirati, početi raditi, putovati po Europi, itd. Shvatili ste što želim reći. Ja nemam formalno određeni životni plan, ali želim postići neke stvari. Želim postići određenu razinu udobnosti i sigurnosti za mene i moju obitelj. Želim da moj život zapravo nešto znači. Prema dobro poznatom autoru kojeg se često citira na ovoj stranici, ne želim uzaludno potrošiti svoj život.

VIDI OVO: 3 razloga zbog kojih je Božji plan bolji od svih tvojih planova

Dakle, nemojte me krivo shvatiti: ja sam za planiranje. Bez planova, malo se trajnih vrijednosti ostvari. Oni koji ne planiraju, često završe u pijankama gledajući Netflix (Internet servis koji pruža video materijale prema osobnim preferencijama).

No, stvarnost je da mnogo puta Bog namjerno poremeti moje životne planove. I to je zapravo dobra stvar.

Jedan preokrenuti život

Bog je stvarno poremetio Josipov život. Njegova braća su ga ubacili u jamu, a zatim ga prodali u roblje. Žena njegovog egipatskog gospodara ga je pokušala zavesti. Kad ju je odbio, predala ga je egipatskoj tjelesnoj straži, koji su ga potom bacili u tamnicu. Godine je proveo u zatvoru, čekajući da bude oslobođen. Sumnjam da je Josip u svoje životne planove uključio zatvor. Konačno, nakon mnogo godina bolnog čekanja, Bog ga je uzvisio u upravitelja, drugog po redu čovjeka nad cijelim Egiptom.

Kada je sve rečeno i učinjeno, što je Josip rekao svojoj braći?

“Ne bojte se! Ta zar sam ja namjesto Boga! Osim toga, iako ste vi namjeravali da meni naudite, Bog je bio ono okrenuo na dobro: da učini što se danas zbiva – da spasi život velikom narodu.” (Postanak 50,19-20).

Bog je poremetio Josipov životni plan, i to je bila jako dobro. On je učinio za Josipa ono što Josip nikada za sebe ne bi mogao učiniti.

Još dva preokrenuta života

Bog je doista poremetio Abrahamove i Sarine životne planove. Dopustio je da Sara godinama bude neplodna. Odveo ih je izvan njihove domovine, daleko od njihovih obitelji i prijatelja. Konačno, nakon dugogodišnjeg ozbiljnog čekanja, Bog im je obećao sina. Tada je Bog učinio da pričekaju još malo. Napokon, njihova nada i snovi su ostvareni kada se rodio njihov sin Izak. A zatim je Bog rekao Abrahamu da žrtvuje Izaka. Govorimo o boli kojom su bili pritiješnjeni u svom životnom planu.

VIDI OVO: 5 načina kako možete biti sigurni da slijedite Božji plan za vaš život

Nakon što je Bog spasio Izaka, i nakon što je sve bilo rečeno i učinjeno, Bog je Abrahamu dao sljedeću zadivljujuću izjavu:

“Kunem se samim sobom, izjavljuje Jahve: Kad si to učinio i nisi mi uskratio svog jedinca sina, svoj ću blagoslov na te izliti i učiniti tvoje potomstvo brojnim poput zvijezda na nebu i pijeska na obali morskoj! A tvoji će potomci osvajati vrata svojih neprijatelja. Budući da si poslušao moju zapovijed, svi će se narodi zemlje blagoslivljati tvojim potomstvom.” (Postanak 22,16-18).

Bog je ozbiljno poremetio Abrahamove životne planove, a ispostavilo se da je to stvarno bila ispravna stvar. Bog je postigao za Abrahama ono što sam Abraham nikada ne bi postigao.

On točno zna što radi

Pouka priče? Bog stvarno zna što radi. Obično mu treba duže vremena nego što bismo mi to htjeli. Često nas vodi kroz nepoznati teritorij. Ponekad odgađa, ili čak ruši naše snove. No, naš Bog, nježan, divan Otac, koji nas ljubi, točno zna što radi. Više će ostvariti u vama i kroz vas nego što biste ikada mogli misliti ili zamisliti.

Jeste li na mjestu na kojem nikada ne biste očekivali da ćete biti? Je li vas Bog odveo na put koji nikada svojevoljno ne biste izabrali? Budite sigurni. Bog vas nije napustio. Nije vas zaboravio. Nije pogriješio. On točno zna što radi. On točno zna što trebate i gdje trebate biti.

Jedna je istina, a to je da je Božji životni plan uvijek bolji od mog.

Autor: Stephen Altrogge; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Desiringgod.org

VIDI OVO: 4 znaka da Bog ima nešto u planu za vas

NAJNOVIJE!