NaslovnicaŽivotŠto svaki kršćanin treba znati o Netflixu?

Što svaki kršćanin treba znati o Netflixu?

Netflix je prisutan u skoro svakom domu, pa i u domovima mnogih kršćana. Što svaki kršćanin treba znati o Netflixu? U ovom članku donosimo nekoliko vrijednih savjeta!

Netflix je gigant u svijetu zabave. Oni su najveća svjetska internetska televizijska mreža s preko 220 milijuna pretplatnika u preko 190 zemalja. I ja sam jedna od tih pretplatnika.

U posljednje vrijeme, međutim, preispitujem svoju pretplatu. Ne, nije zbog nedavnih komentara Rickyja Gervaisa na dodjeli Zlatnih globusa o Netflixu koji je zamijenio Hollywood. Postoji još jedan razlog zašto sam zabrinuta za Netflix.

Vidite, prije nekog vremena izvršni direktor Netflixa, Reed Hastings, tvitao je sljedeće:

Priznat ću da je bilo trenutaka u kojima sam podlegla ‘Netflix opijanju’ i patila zbog toga sljedeći dan. U prošlosti bih rekla sebi ‘to je bilo glupo’ i otpisala to kao svoju nesreću.

Ali nakon tvita Reeda Hastingsa, uhvatila sam se kako kuham gadnu juhu gnjeva. Jedna je stvar za mene sabotirati vlastite obrasce spavanja. Ali za tvrtku koja namjerno dizajnira proizvod za deprivaciju sna, i još gore, radi na tome — pa, to je sasvim nova igra. Njihovo očito zanemarivanje svojih kupaca i njihov cilj globalnog uskraćivanja sna natjerali su me da preispitam svoje korištenje Netflixa.

Netflix je gigant u svijetu zabave. Njihov cilj globalne deprivacije sna tjera me da preispitam svoje korištenje Netflixa.

Spavanje i mentalno zdravlje

U svom svakodnevnom poslu, ja sam psiholog. Kad savjetujem novog klijenta, rutina mi je pitati ga kako spava. Zašto? Jer premalo sna (ili previše!) povezano je s lošim mentalnim zdravljem.

Stoga je činjenica da Netflix cilja na spavanje kao svoju glavnu konkurenciju potencijalni problem za mentalno zdravlje gledatelja.

Ali čekaj, ima još…

Netflix je dizaniran za ovisnost
Foto: Pexels

Dizajniran za ovisnost

Kao da raniji tweet izvršnog direktora Reeda Hastingsa nije dovoljno kontroverzan, evo još jedne njegove izjave koja otkriva :

Kad gledate seriju s Netflixa i postanete ovisni o njoj, ostajete budni do kasno u noć. Vi se stvarno — mi se natječemo sa snom…

Netflix zapravo želi da postanete ovisni — i to čak ni ne skrivaju. Sadržaji koje proizvode (kojih je, čini se, sve više) osmišljene su za stvaranje ovisnosti. Glavni direktor za sadržaj Netflixa Ted Sarandos rekao je:

“Naše vlastite originalne serije stvorene su za gledanje u više epizoda, po prvi put usklađujući sadržaj s novim normama kontrole gledatelja.”

Prodaju to kao ‘kontrolu gledatelja’ — ali cilj njihove igre je ovisnost. I u tom slučaju, dopustite mi da sugeriram da su oni ti koji žele kontrolu – kontrolu nad vama.

Tehnologija nikada nije “vrijednosno neutralna”

Ja sam za rekreaciju. I prva priznajem da ćemo u petak navečer moj suprug Akos i ja sjesti uz dobru čašu crvenog i pogledati epizodu (ili dvije!). Nisam protiv Netflixa—ili bilo koje tehnologije—nikako.

Ali mislim da moramo postati svjesni jedne važne činjenice:

Tehnologija nikada nije ‘vrijednosno neutralna’.

Svaka tehnologija ima dizajnera, a ti dizajneri imaju ciljeve ili vrijednosti koje ‘ugrađuju’ u tehnologiju. Ovi ciljevi i vrijednosti utječu na način na koji se tehnologija koristi, što zauzvrat oblikuje ponašanje korisnika.

Dakle, što dizajneri Netflixa cijene? Koje ciljeve žele postići svojom tehnologijom? Evo popisa koji mi je pao na pamet:

  • Instant pristup njihovom sadržaju 24/7;
  • Brza dostava (zanimljivog) sadržaja.

I kako gore navedene vrijednosti oblikuju ponašanje korisnika Netflixa? Pa, tu nema iznenađenja:

  • Pretplatnici će željeti nastaviti gledati Netflix dugo u noć, stavljajući Netflix ispred spavanja;
  • Pretplatnici mogu postati kompulzivni gledatelji, navučeni na jednu od TV serija.

Dakle, što da radimo u vezi svega toga? Kako bi kršćani trebali reagirati na Netflix?

Od nesvjesnih potrošača do svjesnih korisnika

Rijetki se ljudi probude ujutro i pomisle: ‘Večeras ću pretjerati s Netflixom, a sutra ću biti majka nasilnica zbog nedostatka sna!’ Ne ide to tako, zar ne? Ne donosimo svjesno unaprijed odluku da Netflixu damo prednost nad spavanjem. Ali mislim da je to poanta i da tu leži opasnost.

Prečesto smo nesvjesni potrošači. Mi samo koristimo tehnologiju—i ne razmišljamo o tome kako ona utječe na nas. Stoga je moja svrha potaknuti vas na svjesno korištenje tehnologije kao što je Netflix.

Kako bismo se suprotstavili vrijednostima tehnologija koje koristimo—uključujući Netflix—trebaju nas voditi Božje nepromjenjive vrijednosti. Inače će tehnologije koje koristimo (suptilno!) oblikovati i utjecati na naše ponašanje—i to ne uvijek na najbolji način.

Sada da budem jasna. Ne kažem da ne bismo trebali koristiti tehnologije poput Netflixa.

Svakako koristite Netflix, ali širom otvorenih očiju. Upotrijebite ga dobro znajući njihov cilj za vas — da postanete neispavani ovisnik — i kako se to razlikuje od boljeg Božjeg plana za vas: plana lijepo sažetog u odlomcima poput Tita 2, 11-12 :

“Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu”

Sada psiholog u meni ne može završiti ovaj post bez davanja nekih konkretnih praktičnih savjeta.

Postavite redovito vrijeme spavanja

Netflix ne želi da spavate. Dakle, ako je namjeravate gledati, odredite redovito vrijeme spavanja i držite ga se, jer mogu vam jamčiti, kada sljedeća epizoda “Krune” kaže da ima 3 sekunde za učitavanje prije nastavka, bit ćete u iskušenju.

Ako noću gledate Netflix, instalirajte softver poput ‘f.lux ‘ na svoje računalo. Filtrira plavo svjetlo s ekrana vašeg računala noću, što će vam pomoći da bolje spavate.

Također je dobra praksa ići spavati otprilike u isto vrijeme svaki dan (manje ili više sat vremena). Pokušajte održavati ovu rutinu.

Tko ima kontrolu?

Vidjeli smo da nas Poslanica Titu potiče da živimo samokontroliranim životom. To znači učiniti izbor i reći ne kada je to potrebno.

Ali shvaćam da će nekim čitateljima samokontrola oko Netflixa biti teška, a možda se čak i čitajući ovaj članak pitate “Jesam li ovisan o Netflixu?” Dakle, evo nekoliko pitanja koja će vas potaknuti na razmišljanje o vašem odnosu s Netflixom:

  • Jeste li otkazali druge planove u korist gledanja Netflixa?
  • Jeste li preokupirani mislima o seriji, iščekujući svoju sljedeću priliku za gledanje?
  • Jeste li razdražljivi ako ne možete gledati Netflix?
  • Osjećate li sve veću potrebu da gledate više kako biste bili zadovoljni?
  • Povećavaju li se vaša razdoblja binginga (gledanja više od jedne epizode odjednom)?
  • Lažete li ili tajite koliko vremena provodite gledajući Netflix?

Sada, gornja pitanja ni na koji način nisu dijagnoza bilo koje vrste (za to ćete morati posjetiti stručnjaka), ali odgovor na ova pitanja može otkriti koliko Netflix ima kontrolu nad vašim svakodnevnim funkcioniranjem. Ako smatrate da koristite Netflix prekomjerno i značajno utječe na vaš život, rezervirajte vrijeme za posjet svom liječniku opće prakse ili psihologu.

I na kraju, molimo vas da potražite dobar savjet od zrelog kršćanina, koji vas može potaknuti da živite za Krista, a ne za tu sljedeću epizodu.

Autorica Sarah Balogh; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net