Što kada ljude ne možete gledati u oči govori o vama?

Kada osobu ne gledati u oči, to može poslati i ne baš tako lijepu poruku o tome tko ste vi i za što ste sposobni.

Koju odjeću nosite, kakvu frizuru imate, kakvu poruku šaljete na neverbalnom razini, sve to ima bogato značenje. Ali i vaše oči šalju poruku. Kada nekoga ne možete gledati u oči, a posebno kada je taj netko vaš klijent, poslovni partner, šef, to može umanjiti vašu sposobnost dobiti neke korisne informacije, da “izvučete” ideje i izgradite dobre osobne i profesionalne odnose, piše Bizlife.

Signali koje šaljemo očima često su vrlo suptilni. Evo koje pogreške se najčešće ponavljaju.

1. Mislite da ste bolji ili da imate viši društveni status nego osoba koju slušate.

Loše je i ako gledate nekoga “s visine”. Ali, ako ne gledate uopće drugu osobu i upirete pogled kao drugim ljudima ili predmetima u prostoriji, vi zapravo govorite: “Ti nisi bitan / na” ili “Ja imam kontrolu.”

2. Imate introvertnu, društvenu anksioznu ili neurotičnu osobnost.

Kada prekidate nekoga gledati u oči, time komunicirate da ne želite nastaviti razgovor i želite distancu, što može biti utemeljeno u psihološkoj potrebni zaštititi sebe od umišljene sramote ili nekog drugog negativnog osjećaja koje bi proizašlo iz te interakcije. U studiji koju su vodile Jari Hietanen i Helen Uusberg, nađeno je da se pojedinci koji imaju neke neurotične osobine ne osjećaju ugodno u direktnim pogledima.

3. Niste organizirali svoje misli ili ste nepripremljeni.

Mnogi obično skreću pogled na drugu stranu kada razmišljaju ili oklijevaju. Njihovo ponašanje je takvo iz dva razloga, prvo žele da se zaštite psihološki od sramote i osude. Drugo, to im omogućava da se fokusiraju bez ometanja.