Što me je Bog naučio o pravoj ljubavi u prvoj godini braka
Foto: Pixabay

Bog nas je predodredio da se preobražavamo u lik njegova Sina, Gospodina Isusa Krista. Očito, s obzirom da je to cilj kršćanstva, možemo reći da Bog koristi sve u našim životima da nas sve više čini sličnima Kristu. To uključuje i naše brakove.

Iako sam smatrao da znam dosta toga o ljubavi prije nego što sam se oženio, shvatio sam da tu ima puno više nakon zavjeta na vjenčanju. Evo nekih stvari koje me je Bog naučio o pravoj ljubavi u prvoj godini mog braka.

  1. Ljubav nikad ne prestaje. (1. Korinćanima 13,8)

Prije nego što smo se moja žena i ja vjenčali, postojali su neka područja naše osobnosti koje tada nismo vidjeli. Nakon vjenčanja, oa područja su se pokazala, i nekada, ono što smo vidjeli nas je iznenadilo.

Kada ste izrekli zavjet ‘u bolesti i zdravlju, u bogatstvu i siromaštvu, u dobru i zlu’ vašim supružnicima, je li to zaista značilo i prihvaćanje njihovih jakih i slabih strana, uspjeh i poraz? Da jest, i ako zaista volite vašeg partnera, voljet ćete ga u potpunosti bez obzira što otkrijete nakon vjenčanja, ‘dok nas smrt ne rastavi’. Zaista, nema drugog načina.

  1. Ljubav ne traži svoje. (1. Korinćanima 13,5)

Jeste li se ikad našli u situaciji kada ste se htjeli odmarati vikendom, ali niste mogli jer je vašoj ženi bila potrebna pomoć u kući? Bog me naučio da se brinem o interesima svoje žene, a ne samo o svojima. Ovo nazivam “lekcijom samo-odricanja”.

Kada sam bio samac, razmišljao sam o svojim ciljevima, snovima, planovima. Ali nakon vjenčanja, moji ciljevi, snovi i planovi su preuzeli drukčiji pravac – ka mojoj ženi. Ne mogu sanjati o tome da budem nešto bez razmatranja o tome kako će moje odluke utjecati na moju ženu.

I dok neki od nevjenčanih muškaraca i žena smataraju da predanje samo jednoj osobi znači manje slobode, u stvari je to oslobađajuće: možete slobodno iskazati svoju ljubav osobi koju vam je Bog povjerio do kraja života, i više uživati ​​u uzvišenijem snu zajedno, nego u onom koji ste imali kada ste bili sami.

  1. Bog me voli više nego što ću ja ikad shvatiti.

Mnogi muževi mogu smatrati ovu opomenu čudnom: Efežanima 5,25-26 kaže: “Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju da je posveti, očistivši je kupelji vode uz riječ.”

Priznajem da je postizanje ljubavi prema mojoj ženi koju Krist ima prema Crkvi težak izazov. I dok je to cilj kojem težim, također je i podsjetnik o ljubavi koju Krist ima za mene: ako uviđam da je takvu ljubav teško pokazati, onda to samo pokazuje koliko je Krist mene volio.

Kroz moj brak, Krist me uči da sve više budem kao On, a u tom procesu On mi također pokazuje koliko me voli.

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today