velikodušnost
Foto: Pixabay

Sjetite se najvelikodušnije osobe koju poznajete? Zbog čega su tako veseli darivatelji? Na koji način prakticiraju biblijsko poučavanje o velikodušnosti?

Odvojenje od našeg novca, vremena, čak i od stare odjeće može ponekad biti borba za nas. Možemo postati obazrivi zbog količine koju bi dali u pokušaju da se zaštitimo od teških vremena kroz koja prolazimo ili iščekujemo. U nekim slučajevima uvjeramo sebe i druge da smo bili velikodušni, iako znamo da je bilo u našoj moći da damo više.

Način na koji je Isus živio svoj život i primjeri Njegove velikodušnosti nam pokazuju da kada se radi o davanju, ne smijemo biti škrti.

Stalno uspoređivanje koje činimo jedni prema drugima u vezi onoga što dajemo, može iskriviti naše shvaćanje o tome što za nas kao kršćane znači biti velikodušan. Pa što zaista znači biti velikodušan sudeći po Bibliji?

Više se radi o tome da dajemo sve što imamo, nego da dajemo da svi vide

Jedna od lekcija koje učimo od udovičinog priloga (Marko 12,40-44; Luka 21,1-4) je da velikodušnost ne može biti izmjerena. Velika novčana donacija može djelovati drugima kao najvelikodušniji dar, a mnogo manji doprinos se neće primijetiti, ali Bog vidi značajnost dara, čak iako ga drugi ne vide.

Udovica, žena koja je sama bila u velikoj potrebi, je također bila i vrlo velikodušna. Njezino djelo nije samo primjer za nas kako trebamo davati drugima, već kako trebamo sve predati Bogu. Nije oklijevala dati sve što je imala, jer je imala vjeru u Božju opskrbu.

Suprotno, oni koji su davali veće priloge od udovičinog, tako da svi mogu vidjeti, nisu dali do točke gdje bi taj prilog zaista predstavljao žrtvu.

Ako pokušavamo biti više velikodušni, može biti od pomoći da manje razmišljamo što ćemo dati, a više koje planove i kupnje ćemo morati žrtvovati kao rezultat naše velikodušnosti.

To je čin srca, ne glave

“Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja. “(2 Kor 9,7)

Često, velikodušnost nema smisla kada se gleda površno. Uzmimo opet za primjer udovicu, nije bilo financijski logično da daruje sve što ima, ali je to ipak učinila.

Mi kao kršćani možemo davati bez ograničenja, jer znamo da će se Bog za nas pobrinuti i bogato nas nagraditi. Ali ne trebamo davati, zbog očekivanja da primimo (2 Korinćanima 9,6), već dajemo zbog onoga što smo već primili (Ivan 3,16).

Božja ljubav prema nama se iskazuje krzo darove koje nam daje – kroz njegova Sina, milost i spasenje. Ljubav koju imamo jedni za druge treba pratiti ovaj primjer, treba nas naučiti o tome koliko i što dajemo. Kada nas nauči i kada počnemo davati bez ograničenja, mi ne samo da pokazujemo našu ljubav prema primatelju tog dara, već pokazujemo našu ljubav i zahvalnost Bogu, te otkrivamo Kristovu ljubav drugima.

Autorica: Alannah Francis; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today