NaslovnicaDuhovnostŠto se događa dok sanjamo? Na koji način je Bog umiješan u...

Što se događa dok sanjamo? Na koji način je Bog umiješan u snove?

Što se zapravo događa dok sanjamo? Na koji način je Bog umiješan u naše snove, odnosno u proces sanjanja?

Sve što znamo jest to da sanjamo onda kada spavamo. Ponekad sanjamo češće kada smo bolesni, ako smo se najeli, ako smo u brizi ili onda kada spavamo ”duboko”. Ponekad ne postoje objašnjenja naših snova, unatoč tomu što mnogi traže psihološke uzroke.

Snovi su živopisni i izgleda kako oni ne slijede linearnost kakvu imamo u normalnom životu. Slično kao kada čitamo literaturu o apokalipsi (kao što je Danielova knjiga ili Otkrivenje) snovi mogu nositi nezaboravne slike i događaje. Ipak, nakon što smo sanjali, to zaboravimo. Probudimo se i sve je gotovo.

Snovi zabilježeni u Bibliji

Hvala Bogu, puno snova je zabilježeno u Bibliji. Od Postanka pa sve do Novoga zavjeta mi učimo o tome kako je Bog koristio snove ne bi li ispunio svoju svrhu. Ako napravimo brzi prelazak kroz biblijske snove, vidimo kako Bog koristi snove ne bi li poslao proročanstvo, upozorenje ili smjer. Bog koristi snove kako bi govorio i vjernicima i nevjernicima. Iako se u Bibliji nalazi puno više snova nego što ću navesti ispod, slijedi primjerak nekih snova i kako ih je Bog koristio:

San Josipa, Jakovljeva sina

Josip, Jakovljev sin je sanjao snove o tome da će vladati nad svojom braćom. Kao rezultat toga, braća su ga zamalo ubila i prodala u ropstvo. Od tada Josip je vjeran Bogu i kroz kušnje i testove, on postaje sposoban tumačiti snove egipatskih vladara onda kada drugi ne mogu. Faraon je sanjao neobičan i uznemirujuć san o godinama uspjeha i godinama gladi. Josip je protumačio san i faraonu dao savjete. Na kraju, Bog je iskoristio Josipove snove i njegova tumačenja snova ne bi li spasio Egipćane i Izraelce od gladi. Blizu kraja Knjige Postanka, Josip ova braća su bila u potrebi za hranom, što je ispunilo raniji Josipov san o tome kako će on vladati nad svojom braćom. (Postanak 37,50)

San Josipa, Isusova oca

Još jedan Josip je sanjao snove u kojima mu je Bog davao usmjerenja kako voditi i štititi obitelj. Josip, Isusov otac, se planirao razvesti od Marije iz razloga što je ona bila trudna, a Josip je znao da on nije otac. „Dok je razmišljao o ovome, anđeo Gospodnji mu se ukazao i rekao mu je, ”Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti Mariju za svoju ženu, jer ono što je začeto u njoj je od Duha Svetoga. Ona će roditi sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus, jer će On spasiti čovječanstvo od njegovih grijeha“. (Matej 1,19)

Kasnije nakon što su mudraci posjetili djetešce Isusa, Josip je sanjao još jedan san: „Anđeo Gospodnji mu se ukaza u snu. ”Ustani”, reče. ”Uzmi dijete i njegovu majku i bježi u Egipat. Ostani ondje dok ti ne kažem, jer Herod traži dijete da ga ubije“. (Matej 2,13)

Zbog ovih snova Josip je mogao zaštititi Isusa od Herodove oštrice.

Danielovi snovi

Danielova knjiga je prepuna snova i vizija o apokalipsi. U 2. poglavlju četvrte knjige, vidimo kako Daniel tumači snove za poganskog kralja Nabukodonozora. Snovi su proročki i govore o budućnosti Babilona i Nabukodonozora.

Snovi apostola Pavla

U Djelima 16, apostol Pavao je imao viziju čovjeka iz Makedonije koji mu je poručio: ”Dođi ovdje”. Zbog te vizije Pavao je odlučio otići na misijsko putovanje u Makedoniju, jer je tu viziju protumačio kao Božju poruku. Misija je vodila do toga da se velik broj pogana obrati, čime je ispunjena Božja svrha još od početka vremena.

Kako se nositi sa snovima

Kada čitamo Bibliju nalazimo spomen jako puno snova, ali ono što je važno jest da mi znamo kako da se nosimo s vlastitim snovima. Ako se pitamo govori li nam Bog nešto preko snova, uvijek trebamo staviti snove nasuprot onoga što znamo iz Pisma. Sve trebamo staviti u odnos na Božju Riječ. Ponovljeni Zakon 13, 1-3 upozorava o ”sanjarima” koji su vodili Izrael u kriva učenja. Mi ne želimo biti poput njih. Sve trebamo staviti u odnos na Bibliju i moliti Boga za usmjerenje (Jakovljeva 1,5). Isto tako, ne bismo trebali očekivati od Boga da nas vodi u svemu na način da nam sve govori u snovima – On to može, ali i ne mora. Uobičajen način kako nas Bog može voditi jest putem Svoje Riječi, Biblije.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Ivan H.