Što se događa s tijelom kad u njega uđe koronavirus?

Doktor Benjamin Neuman, ravnatelj odijela biologije na Sveučilištu u Teksasu, istraživač koji već 24 godine proučava razne sojeve koronavirusa, objasnio je kompleksne mehanizme koji se događaju u tijelu kada se zarazi virusom COVID-19.

Svaka stanica u ljudskom tijelu povezana je s imunološkim sustavom i prijavljuje svaku moguću prijetnju. Za te prijave zadužene su posebni molekule, čiji je posao da otkriju o kakvoj se prijetnji radi te uzbune obrambene mehanizme tijela.

Obično, kada tijelo otkrije napadača, aktivira se naš imuni odgovor kako bi se tijelo borilo protiv virusa na opći način dok ne dođe do pametnijeg i konkretnijeg imunološkog odgovora.

Ta, druga i konkretnija linija, uključuje između ostalog i proizvodnju T stanica – “ubojica” infekcije, kaže Neuman.

Virus korona, kao i svaki drugi, želi napraviti što više svojih replika. Zato se vezuje za ljudske stanje, ubrizgava im svoju RNK i reprogramira stanicu da se pretvori u virusnu, kako bi se tako ta stanica reproducirala u što više virusa. Ljudsko tijelo ima sustav koji radi poput interfona, alarma za pomoć imunološkom sustavu šalje stanice u obranu sustava.

VIDI OVO: 7 ranih znakova koronavirusa

Tako se vrši komunikacija između molekula, a virus korona želi ometati tu komunikaciju kako bi se mogao nastaviti reproducirati. Ako uspijete na vrijeme izvuči signal, slijedi odličan imunološki odgovor organizma. Međutim, ako sustav pogrešno odgovori, pobjeđuje koronavirus.

Virusi korona i virus gripe ići na površinu pluća, u dio gdje zrak dodiruje stanice. Onda se vraćaju odakle su došli kako bi zarazili nekog drugog. Međutim, događa se da virusi krenu i na drugu stranu i završe u krvotoku.

Što je s ljudima sa slabim imunitetom?

U idealnim uvjetima, vaše tijelo stvara uravnoteženi imunološki odgovor na uljeza. Međutim, ako ste imunokompromitirani, recimo, ako imate presađen organ, liječite se od raka ili ste HIV pozitivni ili na bilo koji drugi način imate loš imunitet, to znači da uravnotežen odgovor organizma možda neće biti moguć.

Kako virus šteti zdravim ljudima?

S ovim virusom dolaze i respiratorni simptomi, naročito u teškim slučajevima. To je rezultat zaštite koju vaše tijelo poduzima. Kada virus zarazi sredinu do dna pluća, što virus korona voli raditi, vaše šalje stanice da to zaustave.

Tako su neka mjesta gdje bi zrak trebao biti unutar alveola zauzeta. Po završetku posla, skele se spuštaju i možete ponovo disati, ali taj proces traje i po nekoliko mjeseci, a morate disati i za to vrijeme.

VIDI OVO: Čak 59 posto zaraženih prijavilo je jedan isti simptom koronavirusa

Tako ljudima s teškim simptomima bolesti treba dodatna pomoć u vidu dodatnog kisika u plućima. Postoje ljudi koji su bili u strašnom zdravstvenom stanju i uspjeli su mjesecima preživjeti viruse SARS i MERS.

Što činiti kako bi imunološki sustav dobro radio?

Ono što možete učiniti kako biste dali priliku imunološkom sustavu da radi najbolje što može jeste da se opustite i odmarate što više. To iste bi učinili i u bolnici. Smjestili bi vas da ležite, davali vam mnogo tekućine i mnogo odmora. To je najbolje što možete učiniti za svoje tijelo, preporučuje doktor Neuman.

NAJNOVIJE!