Što se dogodi u nama kada se nanovo rodimo?

Kad se nanovo rodite, dogodit će se neke stvari. Najprije će se proširiti vaša duhovna vizija i shvaćanje. Biblija kaže: ”Bog koji je zapovjedio: ”Neka iz tame zasvijetli svjetlo’, on je zasvijetlio u našim srcima da osvijetli spoznaju slave Božje na licu Kristovu.” (2. Korinćanima 4,6) Biblija nadalje kaže: ”Da vam dadne prosvijetljene oči vašeg srca da uvidite…” (Efežanima 1,18). Ono čemu ste se prije izrugivali i smatrali ludošću, sada prihvaćate vjerom. Vaš se čitav duševni proces izmijenio. Bog je postao središte vašeg razmišljanja. I kad je Bog postao središtem vašega bića, vaš se ‘ego’ mora skinuti s prijestolja.

Nadalje, vaše srce prolazi kroz revoluciju. Biblija kaže: ”Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa.” (Ezekiel 36,26).

Vaši su osjećaji proživjeli korjenitu promjenu. Vaša nova narav sada ljubi Boga i sve ono što njemu pripada. Vaša je ljubav sada usmjerena na najbolje i najuzvišenije djelatnosti. Odbacujete sve ono što je nisko i prljavo. Drukčije ocjenjujete društvene prilike oko sebe. Vaše srce kuca za one koji su u nevolji i neimaštini.

Treće, vaša volja prolazi kroz velike promjene. Odluke su vam drukčije. Motivi promijenjeni. Biblija kaže: ”A Bog, izvor mira, koji izvede od mrtvih našega Gospodina Isusa Krista, velikog pastira ovaca zbog krvi vječnoga Saveza, neka vas osposobi za svaku vrstu dobrih djela, da mognete izvršiti njegovu volju! Neka ostvari u nama ono što je pred njih ugodno po Isusu Kristu.” (Hebrejima 13,20-21)

Nova narav, koju ste primili od Boga, naklonjena je njegovoj volji. Htjet ćete izvršavati samo njegovu volju. Potpuno ste posvećeni Bogu. Donosite nove odluke, naklonosti su vam drugačije, vama vladaju nova životna načela, novi izbori. U svemu tražite kako da proslavite Boga. Nastojite uspostaviti zajedništvo s bližnjima i približiti se drugim kršćanima u crkvi. Volite čitati Bibliju. Rado provodite vrijeme u molitvi s Bogom. Vaš je cjelokupan stav prema životu promijenjen. Dok vam je život nekoć bio pun nevjere, koja je korijen i osnova svakoga zla, i dok ste nekoć sumnjali u Boga, sada vjerujete u nj, imati potpuno povjerenje i pouzdanje u Boga i njegovu Riječ.

Možda je vašim bićem nekoć vladao ponos. Velike ambicije u životu, težnja za moći, visokim ciljevima i megalomanskim željama: sada se takvi stavovi počinju mijenjati. Možda je u vašem životu ranije prevladavala mržnja. Zavist, nezadovoljstvo i zloba bili su neodvojiv dio vaših misli u odnosu na bližnje. I to će se promijeniti.

Možda je bilo trenutaka u vašem životu kad ste lagali s lakoćom. U vašim mislima, riječima i djelima bilo je mnogo laži i licemjerja. Odsad je sve to promijenjeno. Nekad ste se prepuštali tjelesnim požudama. Otkako ste nanovo rođeni, sve se to promijenilo. Možda ćete se još spotaći o neku prepreku koju vam postavlja đavao, ali ćete odmah zažaliti zbog toga, priznati svoj grijeh i zatražiti oproštenje. Nanovo ste rođeni. Promijenila se vaša cjelokupna narav.

Autor: Billy Graham

NAJNOVIJE!