NaslovnicaVijestiHrvatskaŠto se to pojavilo na nebu iznad Hrvatske?

Što se to pojavilo na nebu iznad Hrvatske?

Nebo iznad Hrvatske je prošli vikend izgledalo nešto drugačije. Iznad nas su prošli leteći objekti koji su na noćnom nebu izgledali kao svjetlucave točkice u nizu.

Ono što se vidjelo na nebu nisu bili izvanzemaljci, nisu bili ni chemtrailsi, nego Starlinkovi sateliti.

Riječ je o satelitima tvrtke SpaceX koju vodi Elon Musk. Snimke tih satelita, koji su viđeni i na nebu okolnih zemalja, ubrzo su preplavile društvene mreže.

Neobični sateliti su u subotu viđeni na nebu iznad Hrvatske i okolnih zemalja

O pojavi satelita javio je i Interpretacijski centar dr. Andrije Mohorovičića; sateliti su, zapisali su na svojoj Facebook stranici, bili jasno vidljivi u subotu između 20,45 i 23 sata.

Muskov plan je da sateliti omoguće brzi internet svima koji mu trenutno nemaju pristup, prvo u ruralnim područjima SAD-a, a kasnije i širom svijeta. Musk Zemlju želi premrežiti satelitsklim internetom do sredine ove godine.

VIDI OVO: Što Biblija kaže o zvijezdama?

SpaceX je od 24. svibnja prošle do 18. ožujka ove godine na raketama Falcon 9 lansirao šest grupa po 60 satelita, a na kraju bi u orbiti oko Zemlje moglo kružiti čak 12.000 satelita.

Astronomi strahuju da bi mogli ostati bez pogleda na zvjedano nebo

Zbog velikog broja satelita, koji bi orbitirali na puno nižoj visini od klasičnih komunikacijskih satelita, mogli bi ostati bez pogleda na zvjezdano nebo, strahuju astronomi.

”Već smo se bunili jer kad sateliti prođu kroz vidno polje, oni smetaju”, izjavio je za RTL.hr poznati hrvatski astronom Korado Korlević.

#OSTANIDOMA i budi na balkonu/prozoru 💙Lijepi prolaz satelita večeras u 21:22 sata. Za #Volosko i #Opatiju proći će na…

Gepostet von MOHO centar, Volosko am Samstag, 18. April 2020

I premda je sklopljen sporazum o koordinaciji između SpaceX-a i znanstvenika kako bi se održala ravnoteža, mnogi tvrde da telekomunikacijske tvrtke uspijevaju promijeniti parametre satelita.

VIDI OVO: Što su ”zvijezde koje će s neba pasti” prije Isusova povratka?

‘Musk obećava da će sljedeću seriju satelita obojiti u crno, kako bi bili slabije vidljivi, ali mi u principu ostajemo bez neba. Istraživanja će ubuduće biti puno teža. Satelita će biti više nego zvijezda”, požalio se Korlević RTL-u.

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE