Što vaš neprijatelj đavao ne želi da znate?

Većinom gdje god pogledamo, podsjećamo se na pravu borbu koja se odvija. Vremena u kojima živimo često su očajna i neizvjesna.

Đavao i njegove sile tame nikada nas ne čekaju da budemo spremni za njihov napad. Oni su nemilosrdni, odlučni i lukavi. Nije ih briga „osjećamo“ li se pripremljeni ili jesmo li molili taj dan. Ustvari, što se njih tiče, radije bi da nismo.

Bog ima plan za naše živote. Neprijatelj ima plan za nas također. Samo moramo odlučiti koji ćemo glas slušati i koga ćemo svaki dan odabrati slijediti. A šanse su takve da, ako nismo odlučni u tome da slijedimo Boga, na kraju možemo upasti u zamke neprijatelja.

Sotonina prijetnja može izgledati stvarna i žestoka, ali on nije svemoćan. Želi to biti. Pretvara se da je. Ali Biblija nam govori drugačije. Postoje stvari koje bi on radije da ne znate o njemu, jer otkrivaju njegove slabosti.

Ono što neprijatelj ne želi da znate, odnosno 3 stvari koje ne može učiniti, koje samo Bog može su sljedeće:

  1. Neprijatelj ne može biti svugdje u isto vrijeme – on ima zle sile koje rade za njega, ali je ograničen u onome što može učiniti i tamo gdje može biti.
  2. Petrova 5,8 kaže: „Budite trijezni, bdijte, jer protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre.“

Ako mora „obilaziti“ ili „proći“ zemljom, očito je da ne može biti svugdje u isto vrijeme. Knjiga o Jobu također nas podsjeća da kada je Sotona došao pred Boga zatražiti njegovu dozvolu da napadne Joba, Bog ga je pitao gdje je bio. I on odgovara: „Prođoh zemljom i obiđoh je.“ Job 1,7

Njegove riječi ponovno ukazuju da je putovao okolo, i da nije mogao biti na svim mjestima u isto vrijeme.

Otkrivenje 12,4 nam govori da je 1/3 anđela pala s njime s neba, stoga iako je njegova moć ograničena, ipak ima mnoge tamne sile na svojoj strani. Možda ne znamo koliko točno demona djeluje na ovom svijetu, ali prema Pismu, možemo znati da ih ima mnogo.

No ne moramo se bojati…

Jer naš Bog je sveprisutan. Može biti svugdje, istovremeno. I nikada ne spava niti drijema, svjestan je svakog trenutka svakoga dana, točno zna što smo naumili. On zna naš put i uvijek je s nama. Nema mjesta na ovoj zemlji na koje možemo otići, a da nas On ne vidi i ne pozna.

„On nozi tvojoj posrnuti ne da, čuvar tvoj zadrijemati neće.“ Psalam 121,3

„Oči su Gospodnje na svakome mjestu: promatraju zle i dobre.“ Izreke 15,3

  1. Neprijatelj ne može imati potpunu kontrolu – njegova moć je ograničena i njegova destinacija sigurna, stoga traži kako da sa sobom u propast povede koliko god njih može, znajući jako dobro da je njegovo vrijeme ograničeno.

Knjiga o Jobu opet je podsjetnik o ograničenjima Sotone, jer mora pitati Boga za dopuštenje kako bi naškodio ovom bogobojaznom čovjeku, Jobu. Efežanima 2,2 govori o đavlu kao „vladaru vlasti zraka“, i kaže da djeluje u srcima neposlušnih. Njegov je glavni cilj da ukrade, ubije i uništi. Ivan 10,10 ga naziva „kradljivcem“. Trebamo biti jako dobro svjesni da je pozicija nasuprot njega borba; sigurni smo samo u Božjem oklopu i zaštićeni Njegovom moći. Ne možemo se sami boriti protiv ovog neprijatelja. On je neprijatelj kojeg treba ozbiljno uzeti u obzir.

No ne moramo se bojati…

Jer naš Bog je svemoguć. On je svemoćan. On vlada nad svime. On nam daje ono što nam je potrebno u svakom trenutku u ovom životu. On nas jača, Njegov Duh nas vodi i daje nam snagu. Njegova riječ nas podsjeća da se On bori za nas. On jedini ima moć oprostiti, moć osloboditi, moć spasiti i moć dati nam vječni život.

„Spasenje i slava i čast i sila Gospodinu Bogu našemu… Aleluja! Jer zakraljeva Gospodin, Bog Svemogući!“ Otkrivenje 19,1. 6

„Jer Bogu ništa nije nemoguće!“ Luka 1,37

  1. Neprijatelj ne zna sve – a ako i zna sve, ne može čitati naše misli, niti posjeduje moć potpune spoznaje koju ima Bog. On može čuti naše razgovore, čak i kad govorimo samima sebi, promatrati naše ponašanje, odluke i poznavati naše slabosti.

Trebamo biti jako dobro svjesni da proučava naše živote, te može predvidjeti naše odgovore na temelju prijašnjih odluka. Možete biti sigurni da će neprijatelj koristiti svaki naš nedostatak u svoju korist protiv nas, ali i dalje ne zna ono što zna Bog. Možemo biti sigurni u to zbog Mateja 4,1-11. On govori Isusu u pustinji i donosi kušnju protiv Njega, ali ipak nema naznaka da unaprijed zna kako će naš Gospodin odgovoriti.

Bez obzira što činimo, gdje se nalazimo ili koje smo prošle greške napravili, bez obzira koje informacije neprijatelj pokušava koristiti protiv nas, ne moramo se bojati…

Jer naš Bog je sveznajući. On sve zna. Vidi sve i zna sve. Zna sve o nama, svaku riječ prije nego što ju izgovorimo, svaku misao prije nego što ju promislimo. I voli nas, svejedno, više nego što bismo mogli zamisliti.

„Velik je naš Gospodin i silna mu je moć, njegova je razboritost neizmjerna.“ Psalam 147,5

„Ti znaš kada sjednem i kada ustanem, namisao moju izdaleka prozireš.“ Psalam 139,2

U sve ovo možemo biti sigurni – Bog ima konačnu riječ – i ostavlja nam ovaj podsjetnik istine – „veći je Onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu.“ 1. Ivanova 4,4

Bog je veći. Zlo ga nikad ne može pobijediti, i On nam govori u svojoj Riječi: „Ne daj zlu da te svlada, nego pobjeđuj zlo dobrim.“ Rimljanima 12,21

Krist je naš krajnji primjer u Njegovoj spremnosti da pretrpi i umre na križu zbog nas. On je nadvladao sve zlo. Sila uskrsnuća dokazuje da je – On pobijedio. I ta ista sila bori se za nas još i sada. Neprijatelj može na svaki mogući način pokušati spletkariti kako bi nas odvratio, iskušao ili namamio na strah, laži i manipulaciju, ali budući da smo vjernici, ne drži našu budućnost u svojim rukama. Samo Bog to ima. I zauvijek smo sigurni u Njegovoj moći.

S čim god da se suočavate, znajte da je On s vama, znajte da je za vas i da se bori za vas.

Neka vas Božja milost i snaga danas ispuni, i da živite svjesni Njegovog stalnog pokrića i zaštite.

Ostanite jaki u Njemu!

Autorica: Debbie McDaniel; Prijevod: Vesna L.

IZVOR:Crosswalk

NAJNOVIJE!