Što više dajemo, to je obilniji blagoslov i veća nagrada

“Besplatno primiste, besplatno dajte!” (Matej 10,8)

Fritz Kreisler, jedan od najvećih svjetskih violinista, rekao je: “Rođen sam s glazbom u svom sustavu. Instinktivno sam znao note prije nego abecedu. Bio je to dar Providnosti. Nisam ga sâm stekao. Stoga nisam niti zaslužan za glazbu…Glazba je presveta da bi se prodavala. A prekomjerne cijene koje glazbene veličine danas zaračunavaju uistinu su zločin protiv društva.”

Ove bi riječi trebao uzeti k srcu svatko tko je uključen u kršćanski rad. Kršćanska služba je služba davanja, a ne dobivanja. Pravo pitanje nije: “Čega ima tamo za mene?”, već radije: “Kako da poruku na najbolji način predam što je moguće većem broju ljudi?” U službi za Krista daleko je bolje da stvari koštaju, a ne da donose dobit.

Na svoj dar se ne smije staviti cijena

Točno je da je “radnik vrijedan svoje plaće” (Luka 10,7) i da ” oni koji navješćuju evanđelje od evanđelja žive” (1. Korinćanima 9,14). Međutim, to nije opravdanje da se na svoj dar stavi cijena.

VIDI OVO: Koji je tvoj talent? Kako ga možeš prepoznati?

Nije opravdanje da se zaračunavaju prekomjerni postoci za korištenje autorskih prava za kršćanske pjesme. Nije opravdanje za goleme honorare koji se isplaćuju govornicima ili pjevačima za njihov angažman.

Besplatno smo primili, besplatno moramo dati

Šimun čarobnjak htio je kupiti moć da dade Duha Svetoga drugima (Djela 8,19). Bez sumnje je to vidio kao način zarade. Po njemu je čin prodavanja ili kupovanja crkvenih službi i privilegija dobio naziv ‘simonija’. Nije nikako pretjerano reći da je religiozni svijet današnjice prožet simonijom.

VIDI OVO: Pravi odgovor na Božju besplatnu ponudu vječnoga života

Kad bi se novac nekako mogao izbaciti iz tzv. kršćanskog rada, velik dio tog rada bi istog trena zamro. Ali još bi ostalo vjernih slugu Gospodnjih koji bi nastavili raditi dok ne potroše zadnji atom snage.

Besplatno smo primili, besplatno moramo dati. Što više dajemo, to je obilniji blagoslov i veća nagrada – dobra mjera, nabijena, stresena i prepuna.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com