negativne misli
Foto: Pixabay

“Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu!” (Filipljanima 4,8)

Što više razmišljate o nečemu, to vas ono sve više obuzima. Zato Biblija poučava: “A mladenačkih se strastvenosti kloni! Teži za pravednošću … ” 2. Timoteju 2,22

Iskušenje počinje tako što zadobije vašu pozornost. Ono što pridobije vašu pažnju, utječe na vaš emocije. Onda vaš emocije aktiviraju vaše ponašanje, a onda djelujete u skladu sa svojim osjećajima. Što se više fokusirate na “Ne želim učiniti ovo”, sve više vas to privlači.

Ignoriranje iskušenja je daleko učinkovitije od borbe s njim. Jednom kada je vaš um usredotočen na nešto drugo, iskušenje gubi svoju moć. Pa kada vas kušnja pozove na telefon, ne raspravljajte se s njom – prekinite vezu!

Nekad ovo znači da fizički napustite iskušavajući situaciju. Ovo je jedini put kada je u redu da pobjegnete. Ustanite i ugasite televizor. Udaljite se od grupe ljudi koja trača. Napustite kino usred filma. Da biste izbjegli ubod, izbjegavajte pčele.

Duhovno, vaš um je vaš najranjiviji organ. Smanjiti iskušenje, neka vaš um bude zaokupiran Božjom Riječju i drugim dobrim mislima. Pobjeđujete loše misli, misleći na nešto bolje. Ovo je načelo zamjene. Pobjeđujete zlo dobrim (Rimljanima 12,21).

Autor: Rick Warren; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Pastorrick.com