Što znači da je Bog dobar? 5 primjera iz svakodnevnog života

Često čujemo frazu „Bog je dobar“. Koristi se u pjesmama, propovijedima i ponekad se koristi kao reakcija kada se u našim životima događaju i dobre i loše stvari, na primjer: kad osoba izbjegne tragediju zbog problema s automobilom ili odgođenog leta. Drugi primjeri su dobre stvari koje se događaju ljudima, kao što su savršeno poklopljene okolnosti da kupe kuću ili zamjene svoj stari automobil dok ranije sve nije izgledalo baš obećavajuće. U svim tim situacijama često kažemo: „Bog je dobar.“

Ipak, što to znači? Prema rječniku Merriam Webster, definicija „Boga“ je „biće u savršenoj moći, mudrosti i dobroti koje se štuje kao stvoritelj i vladar svemira“; no, nije li on više od toga? Bog je dobar na mnoge načine – način na koji se brine o nama, vodi nas i pazi na nas – ali ide čak i dublje od toga. Božja dobrota jest tko je on, a mi smo stvoreni na njegovu sliku, stoga dijelimo njegovu dobrotu.

PROČITAJTE: Ako je Bog dobar, zašto postoji zlo?

Božja dobrota se svakodnevno javlja u našem životu. Iako često razmišljamo o njegovoj dobroti kada se dogodi nešto veliko, njegova dobrota obiluje cijelo vrijeme – u svakom satu, minuti i sekundi dana, u najmanjim situacijama oko nas. Evo pet primjera njegove dobrote u našem svakodnevnom životu.

„A Isus mu reče: ‘Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar osim Jednoga — Boga.’“ – Luka 18,19

1. Budi nas

Činjenica da nas Bog svaki dan probudi primjer je njegove dobrote. To znači da još uvijek služimo svrsi i darovima koje nam je dao. Pokazuje nam da još nije završio s nama i da još uvijek imamo zadatak za ispuniti. Nećemo gunđati i žaliti se kada ustanemo iz kreveta i idemo na posao. Trebamo biti sretni što još uvijek dišemo i živimo za njega. Mnogi su gori od nas koji trebaju vidjeti kako naše svjetlo svakodnevno svijetli u svijetu.

„Objavi mi jutrom milosrđe svoje, jer se u te uzdam; pokaži mi put kojim mi je ići, jer k tebi dušu svoju uzdižem.“ – Psalam 143,8

2. Izlijeva svoju milost na nas

U danima kada smo okruženi najmanjim i najvećim blagoslovima, znamo da Bog izlijeva svoju milost na nas. To može biti bilo što od vašeg suradnika koji vam donosi vašu omiljenu kavu do šefa koji vas poziva u svoj ured na razgovor o povišici ili promaknuću. Moramo obratiti pozornost na sve sitnice u našem danu, velike i male, koje su nam blagoslov. Puno puta nam upravo male stvari toliko znače.

„Bog nam je obznanio tajnu svoje volje po dobrohotnosti svojoj koju je već otprije u sebi naumio.“ – Efežanima 1,9

3. Štiti nas

Svi smo čuli za nekoga tko je imao poteškoća s automobilom i propustio veliku nesreću. Čuli smo o otkrivanju bolesti/karcinoma do kojeg skoro nije došlo zbog praktički propuštenog termina. To su značajni načini na koje nas Bog štiti, ali radi i u manjim situacijama: na primjer, tračevi oko vas koji nikada ne dospiju u vaše uši ili suradnika koji vas pokušava sabotirati; umjesto toga, vaš šef vidi vaš pošteni i naporni rad. To su sve načini na koje nas svakodnevno štiti.

4. Govori nam putem molitve

Molitva je naša najmoćnija veza s Bogom. Na taj način izražavamo zahvalnost, obznanjujemo naše potrebe i zagovaramo za druge. Ponekad dobivamo odgovor „da“, ponekad „ne“, a ponekad „čekaj“. Ponekad nam daje određene upute, a ponekad šuti. Drugi puta nam govori i daje nam odgovor na najneobičnije načine. Bez obzira na sve, on uvijek odgovara i svakodnevno trebamo tražiti te odgovore. U velikim i malim pitanjima često će gurnuti naša srca i privući našu pozornost u pravom smjeru.

PROČITAJTE: Ako mislite da Bog nije dobar prema vama, tada sigurno ovoga niste svjesni

5. Vodi nas

Donosimo tisuću malih odluka dnevno, sve od odlučivanja hoćemo li dobro obaviti svoj posao ili hoćemo li preuzeti klijenta. Ponekad moramo utvrditi je li prilika prava za nas i trebamo li slijediti određeni put. U tim nas trenucima Bog vodi. Moramo se zaustaviti, udahnuti i obratiti pažnju. Kako se osjećamo u našim srcima? Kako se osjećamo u našoj nutrini? Moramo biti mirni i slušati taj mali glas koji tako dobro poznajemo. Slušajte ga kako šapuće u naše srce odluke koje su ispravne za nas. Obratite pažnju na znakove koje nam šalje. To je njegov način vođenja i guranja da radimo najbolje, kako bismo mogli živjeti u darovima koje smo dobili i svrsi koju ima za nas.

Jeste li zabrinuti da ćete biti previše zauzeti i propustiti znakove Božje dobrote u vašem životu?

Pomolimo se.

Dragi Bože,

zahvaljujem ti što mi dopuštaš da se probudim svako jutro. Molim te, pomozi mi da usporim usred svog zaposlenog života. Dopusti mi da vidim tvoju dobrotu svaki dan, bez obzira koliko velika ili mala. Pomozi mi da odmah prepoznam tvoje blagoslove kad se izlijevaju na mene. Hvala ti na tvojoj zaštiti i vodstvu. Pomozi mi da pažljivo slušam i razabirem tvoj glas dok šapućeš mom srcu u odgovoru na moje molitve. Pomozi mi da se radujem kada odgovoriš potvrdno, da vidim razloge zašto kažeš „ne“ i daš mi strpljenje i mudrost koju trebam kad kažeš „čekaj“. Pomozi mi da hodam u skladu s tvojom dobrotom i zasjam u svijetu svima kojima je to potrebno. Dopusti mi da vidim obilje tvoje dobrote u mom životu, kao i drugim životima svaki dan. U Isusovo ime. Amen.

Autorica: Carrie Lawrance; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com