Studenti izumili novi gips za slomljene kosti

Studenti su izumili novi gips za slomljene kosti koji je udoban, lako diše te je vodootporan. Riječ je o mrežastoj rukavici koja se stavi na ruku pacijenta nakon čega se puni tekućom smolom.

Ako ste ikada nešto slomili, onda vam je sigurno stavljen gips. Tada ujedno jako dobro znate koliko se odvratno počnete osjećati nakon samo nekoliko dana nošenja gipsa koji postaje prljav, ne može se prati, a ako vas povijeno mjesto svrbi, nema načina da se počešete. 

Gips koji se koristi za povijanje je isto tako vrlo nehigijenski. Zašto je onda trebalo tako dugo da se dođe do alternative? 

Odgovor nije poznat, ali zasluga za izum novog gipsa odlazi studentima inženjerstva sa Sveučilišta u Illinoisu. 

Ti su studenti sada dio malene tvrtke koja proizvodi vrlo praktične alternative gipsu koje su lake, lako dišu te su vodootporne. 

Riječ je o mrežastoj rukavici koja se stavi na ruku pacijenta nakon čega se puni tekućom smolom. Kada se smola stvrdne dobiva se čvrsti gips koji drži slomljene kosti na mjestu, ali ne otežava kretanje, kupanje ni higijenu. 

Veronica Hogg, jedna od izumiteljica i predsjednica novoosnovane tvrtke je rekla: „Imamo tu radikalnu ideju da možete uživati dok vam slomljena kost zacjeljuje. Ne trebate biti potpuno izbačeni iz dnevnih aktivnosti”. 

Ujedno, novi gips je lako skinuti, za razliku od prethodnog. Loša je vijest što taj gips nije dostupan javnosti te za sada postoji samo varijanta za ruke srednje veličine. No, inženjeri rade na unapređenju. Hogg je rekla: „Ideja je unaprijediti ovu sadašnju tehnologiju kako bi imali pravi proizvod za prijelome podlaktice”. 

Trenutno ni cijena nije poznata. Hogg je dodala: „Ne želimo da ovaj gips bude luksuzan proizvod. Još uvijek provodimo istraživanja u vezi cijene, a konačna cijena će ovisiti o osiguranju pacijenta i njihovom liječniku”. 

Iako već postoji metoda 3D print gipsova za ruke, ona je vrlo skupa. Zbog toga je odlično što je skupina ovih studenata smislila alternativu koja djeluje, a ujedno može uštedjeti tisuće i tisuće dolara.