Muškarac želi od žene više od seksa
Foto: Pexels

Što je to što muškarci žele više od spolnog odnosa? Svi smo čuli priče o tome kako se žene trebaju osjećati voljenima da bi htjele seks, ali muškarcima je potreban seks kako bi se osjećali voljenima.

Potrebno je puno zrelosti i vremena kako bi muškarci priznali sami sebi da im treba sigurna luka u kojoj mogu biti zbrinuti i prihvaćeni onakvima kakvi jesu. Potrebno je i puno hrabrosti reći svojoj ženi da osim seksa, muškarac ima potrebu i za sigurnošću, ljubavlju i tetošenjem.

Koliko puta smo čuli onu izjavu da je sve što muškarci žele – seks. Kada sam imao 17 godina, bio sam siguran da je ovo istina. Kada sam imao 37, počeo sam sumnjati u istinitost ove tvrdnje. Sada kada mi je 73, siguran sam da to nije istina. Nemojte me pogrešno shvatiti, seks može biti odličan čak i u ovoj dobi, ali postoji nešto što je puno važnije od seksa, a to je nešto što muškarci rijetko kada priznaju, a žene to ne žele pružati.

PROČITAJTE: SEKS U BRAKU: Što je ono s čime se Bog slaže?

Ovo shvaćanje je polako dopiralo do mene i postalo mi je jasno za vrijeme rada s grupom muškaraca. Već 38 godina radim sa šestoricom muškaraca, a seks je tema o kojoj redovito raspravljamo već godinama. Kako to biva kod nas muškaraca, svi smo ponekad kompetitivni i svi mi želimo da se na nas gleda kao na uspješne, ali smo isto tako naučili da trebamo biti iskreni jedni s drugima. Ne samo da razgovaramo o našim seksualnim uspjesima, nego isto tako razgovaramo i o našim neuspjesima, strahovima i zbunjenosti.

Želja za seksom kao sinonim da si muško?

Još otkako sam bio mlad, naučio sam da je želja za seksom sinonim toga da si muško. U srednjoj školi sam jednom prilikom čuo kako jedna djevojka priča o jednom dečku kojeg smo oboje znali. Nije se žalila da je on previše opterećen seksom, nego je pričala o tome da joj nije prišao na način kako to inače rade dečki. Nastavila je o tome razgovarati sa svojom prijateljicom i rekla joj: “on baš i nije muško.” Poruka je bila jasna: ”pravi muškarci” žele seks i ako djevojci ne priđeš na takav način, to znači da ti nisi pravi muškarac.

Lekcija koju sam naučio mi je bila potvrđena u godinama koje su dolazile. “Stalna želja za seksom je znak istinske muškosti.” Bolje je biti odbijan opet i opet, ali da se na tebe gleda kao na ”pravog” muškarca, koji je preokupiran seksom, nego željeti nešto drugo više od seksa i biti percipiran mekušcem.

Dakle, što je to što muškarci žele više od seksa? Svi smo čuli priče o tome kako se žene trebaju osjećati voljenima da bi htjele seks, ali muškarcima je potreban seks kako bi se osjećali voljenima. Zaronimo u ovo malo dublje i pogledajmo što je to što muškarci dobivaju kada dobiju seks. Istina, tu je i tjelesno zadovoljstvo, ali tu je i dubinska potreba koja treba biti zadovoljena. Ja tu potrebu zovem ”sigurna luka”.

Muškarac želi od žene više od seksa
Foto: Unsplash

Svijet muškaraca je svijet natjecanja. U osnovi, mužjaci se natječu s drugim mužjacima ne bi li osvojili najpoželjniju ženku. Mužjak inicira, a ženka odlučuje kojeg mužjaka će prihvatiti. Istina, u modernim vremenima ove uloge nisu toliko krute kao što su prije bile, ali većim dijelom – bili mi ljudi ili pjetlovi, pružamo se i trudimo, nadajući se da je to dovoljno kako bismo osvojili ženu s kojom ćemo biti.

Kada nam žena preda svoje tijelo, nama to daje osjećaj mira i doma koji idu iznad običnog osjećajnog iskustva. Naravno, ovdje govorim o heteroseksualnim muškarcima.

PROČITAJTE: 6 razloga zašto je Bog stvorio seks za brak

Veliki broj nas se sjeća plesova u školama na koje smo išli. Ako si želio držati djevojku u svome naručju, trebao si otići do drugog dijela dvorane (tako da te svi vide) i pitati djevojku za ples. Ako bi ona pristala, bio si u raju. Ako bi te odbila, bio si u paklu. Ključ kod ovoga jest taj da si se trebao učiniti ranjivim na odbijanje kako bi dobio djevojku.

Kada postanemo odrasli, već smo dobrano ”izudarani” svijetom koji je prepun natjecanja i odbijanja. Žudimo za sigurnom lukom u kojoj se ne trebamo pretvarati da smo nešto što nismo, kako bismo bili prihvaćeni. Žudimo za nekime tko će nas prihvatiti takvima kakvi jesmo i tko će bez obzira na to željeti ostati s nama, tko će nas držati i dodirivati – ne samo naša tijela, već i naša srca i duše.

“Dovoljno muževni”

”Uvijek žele seks” dio je muške maske koju nosimo kako bismo pokazali da smo ”dovoljno muževni”. Ono što mi zaista želimo je sigurna luka, unutar koje imamo utočište, gdje se možemo odmoriti i gdje ćemo biti njegovani. Drugim riječima, želimo osjećaj da se netko brine za nas, jer velik broj nas taj osjećaj nismo imali kada smo bili djeca. Priznajući te potrebe, više sličimo malenim dječacima, a ne velikim, snažnim muškarcima. Bolje je biti i muževan sa seksualnim željama i tek nakon što budemo u njezinom tijelu, možemo se opustiti, možemo biti mi i možemo biti spojeni s ljubavi. To je skrivena želja koju mi imamo kada vodimo ljubav.

Jedna od stvari koje volim dobivati od svoje žene Carlin jest kada legnem između njezinih nogu i kada mi ona masira kosu. Ovo je jedna tako fantastična, sigurna luka. Ne treba mi seks da bi mi ova potreba bila zadovoljena. Samo ju trebam zamoliti. Evo, dotaknut sam duboko i u potpunosti sam prihvaćen. Ne moram se dokazivati. Samo trebam željeti biti duboko ranjiv.

Slično kao što je muškarcima teško pitati da budu njegovani, tetošeni i zbrinuti na ovakav način, ženama je često puta teško pružiti ovakvu vrstu intimnosti. Postoje tri važna razloga, koja su često puta podsvjesna:

Prvo: žene imaju vlastito gledište na to što znači kada je muškarac – muškarac. Ako on ne želi seks, mogu se brinuti da mu nisu dovoljno privlačne.

Drugo: to što muškarac želi biti njegovan i tetošen govori da one trebaju imati posla sa dječakom, a ne s muškarcem. Ne mogu vam reći koliko sam klijenata imao koji su mi govorili stvari kao što su: “čini mi se kao da imam troje djece u kući. Tu su naša dva sina i moj muž.” Žene žele muškarca i ne žele imati posla s ”odraslim djetetom”.

Treće: žene se boje muškaraca koji se ”ne osjećaju” muževno. One znaju da su većina nasilnih muškaraca u stvari muškarci koji se osjećaju slabima i bespomoćnima. Često su imale takva iskustva u kojima su muškarci na početku bili ljubazni i ranjivi, da bi kasnije postali bijesni i agresivni.

PROČITAJTE: 7 stvari koje svaki bračni par treba znati o seksu: Vaš supružnik pristupa intimi drukčije od vas

Potrebno je puno zrelosti i vremena kako bi muškarci priznali sami sebi da im treba sigurna luka u kojoj mogu biti zbrinuti i prihvaćeni onakvima kakvi jesu. Potrebno je i puno hrabrosti reći svojoj ženi da osim seksa, muškarac ima potrebu i za sigurnošću, ljubavlju i tetošenjem. Potrebna je i razina mudrosti kako bismo spoznali da je dopuštanje sebi dječje ranjivosti jedna od najmuževnijih stvari koje muškarac može učiniti.

Žena bi trebale ići izvan svojih okvira i biti otvorena muškarcu koji postaje ranjiv na nove načine. Ona treba imati veliku količinu ljubavi prema samoj sebi i samopouzdanja kako bi prihvatila to da bude sigurna luka. Isto tako, žena treba imati i snagu zaštititi sebe, kada se njegov sram zbog toga što je ranjiv pretvori u tjeskobu, ljutnju i depresiju. Ovo nije lako ni za muškarce ni za žene, ali plaća je cjeloživotna duboka ljubav i intimnost.

Autor: Jed Diamond; Prijevod: Ivan H.; Izvor: faithit.com