Stvari koje svaki kršćanski tinejdžer treba znati
Foto: Unsplash

Kojih dvanaest stvari bi svaki kršćanski tinejdžer trebao znati? Stvoreni ste na Božju sliku i kako biste živjeli za Njega.

Nisam tinejdžer već nekoliko godina, no još uvijek se prisjećam tih dana kao da su bili jučer. Svojih godina u srednjoj školi prisjećam se pomiješanih emocija. Jedan dio mene osjeća radost zbog svih stvari koje je Bog dopustio da iskusim. Drugi dio mene osjeća tugu zbog toga što se nisam osjećao dovoljno spremnim za život. Sada kada sam u kasnim dvadesetim, osjećam kao da mogu ponuditi nekoliko savjeta kršćanskim tinejdžerima. O čemu se radi?

Evo dvanaest stvari koje bi svaki kršćanski tinejdžer trebao znati.

1. Slušajte Boga

Stvoreni ste na Božju sliku i kako biste živjeli za Njega. (Kološanima 1, 16) Bit ćete sretni samo ako to činite. U ovom razdoblju vjerojatno osjećate pritisak vršnjaka da sagriješite u nekom području (na primjer, ispijanje alkohola, predbračni seks). Nemojte pokleknuti. Nije vrijedno toga.

Sve stvari koje svijet nudi daju privremeno zadovoljstvo. No stvari koje nudi Bog pružaju vječno zadovoljstvo. Bog nije ”ubojica radosti”. On vam želi najbolje. Biblija zaista misli kada kaže da je Bog jedini, istinski izvor zadovoljstva u ovome životu.

2. Slušajte svoje roditelje

Jean Calvin to ovako objašnjava:

„Roditeljima trebamo pokazati poštovanje, poslušnost i zahvalnost te im biti na raspolaganju u vezi svake potrebe. Jer Gospodnja je volja da se tako vladamo prema onima koji nam podariše ovaj život. Nije važno jesu li vrijedni ili nevrijedni takve časti, jer Gospodin nam podari oca i majku i Njegova volja je da ih poštujemo“.

Jao.

Ako ste poput mene, onda vas Calvinovi citati osuđuju.

Znam da vjerojatno mislite da vaši roditelji ”nisu cool” i da vam ponekad idu na živce (vjerujte mi i vi idete njima na živce). No Bog je zapovjedio da oni, vaši očevi i majke, budu vaši roditelji i zapovijeda vam da ih slušate. Iako se ponekad neću slagati sa svojim roditeljima, uvijek ću požaliti ako ih ne budem slušao. Slušajte svoje mame i tate.

3. Poštujte vlast

Pavao kaže: „Svaka duša neka se podlaže vlastima nad sobom. Jer nema vlasti doli od Boga: koje postoje, od Boga su postavljene“. (Rimljanima 13, 1) Pavao vlasti naziva Božjim slugama i ”Božjim službenicima”. Grčke riječi koje ovdje Pavao koristi iste su one koje Pavao koristi kada govori o crkvenim službama. Ovo je poanta: Bog želi da poštujete i slušate vlast.

U vašoj dobi može vam biti ”cool” buniti se protiv vlasti. No upravo je to jedan od najvećih problema vaše, a i moje generacije: nedostatak poštovanja prema vlastima. Bez obzira na to radi li se o policajcu, porezniku, pastoru ili djedu, morate shvatiti da ti ljudi imaju vlast nad vama i da morate slušati.

4. Uključite se u lokalnu crkvu

Božji plan A je crkva, nema plana B. Nadam se da se molite i da vaši roditelji idu u crkvu. Ako ne, zamolite ih neka krenu. Ako crkva ima mladenačku skupinu, uključite se u nju. Idite na ljetne kampove. Pozovite svoje prijatelje u mladenačke skupine. Odmah se uključite. Dajte svoj život, vrijeme i energiju Božjoj mladenki.

5. Razvijte posvećen život

Kada kažem ”posvećen život” mislim na stvari koje činite u privatno vrijeme kako biste rasli u pobožnosti. Usredotočite se na čitanje Biblije i molitvu (mogu vam pomoći i pisanje bilježaka, slavljenje, pamćenje Biblije i druge discipline). Kao tinejdžer neprestano sam čitao evanđelja i to je promijenilo moj život. Nije pretjerivanje kada kažem da je jedna od najboljih stvari koje sam implementirao u svoj život redovit ritam osobnog posvećenja. Vrijednost je neprocjenjiva.

6. Vjerojatno ne biste trebali imati curu/dečka

Zasigurno ne u prvim, a ni u kasnijim razredima srednje škole.

S obzirom na ovo, postoje neki koji su se vjenčali za svoje ljubavi iz srednje škole. Takve priče se mogu dogoditi, no njih je, pogotovo danas, jako malo. Za svaki par koji počne hodati u srednjoj školi i koji završi uspjehom (brakom), postoje stotine koje završe u katastrofi.

Netko vam se sviđa u srednjoj školi? Cool.

Recite svojim roditeljima, vođi mladenačke skupine, molite i nakon toga nastavite uz veliki oprez. Ja nisam imao curu do svoje 26. godine (sada smo u braku) i nisam nimalo požalio. Zasigurno je da će vam život djelovati usamljeno kada ste u kasnim tinejdžerskim i kasnim dvadesetim godinama. No i najveća usamljenost boli manje od trajne boli u srcu nakon neuspjele veze. Trebali biste pričekati prije nego što počnete tražiti romantičnu vezu.

7. Naučite dobro koristiti svoje samaštvo

Jako sam puno pisao o samaštvu. Ono je blagoslov iako se nekada čini kao da je prokletstvo. Dopustite Gospodinu da oblikuje vašu osobnost dok prebivate u Njemu u ovim razdobljima.

8. Dvaput razmislite o svojim navikama na društvenim mrežama

Jedna popularna tinejdžerska zvijezda otišla je s Instagrama. Ne kažem da trebate slijediti njezine korake. No rastuća zabrinutost koju imam, a to vrijedi i za mene i moju generaciju, jest da koristimo društvene medije kako bismo stvorili naš identitet. Potvrdu koju tražite, u Kristu već imate.

Zabavite se na društvenim medijima. ”Tweetajte” ono o čemu razmišljate. Dijelite zabavne videozapise s mačkama. Šaljite smiješne Snapchatove. Povremeno podijelite svoje životne događaje na Facebooku. Slijedite ljude koji vas nadahnjuju. No nemojte dopustiti da vas to prožme.

9. Zaposlite se (ako možete)

Moja mama mi je pronašla prvi posao kada sam imao 15 godina. Bilo je teško, no naučio sam komunikacijske, društvene, interpersonalne i financijske vještine koje su pomogle oblikovanju moje osobnosti. Ako je moguće, zaposlite se.

10. Upravo sada možete napraviti razliku za Gospodina

Ne morate čekati da vam kosa posijedi kako biste radili nešto za Gospoda.

Sjetim se Jaquelle Crowe, koja je nedavno objavila svoju prvu knjigu ”Ovo mijenja sve“, posvećenu kršćanskim tinejdžerima. Sjetim se Bretta i Alexa Harrisa, braće i koautora revolucionarne knjige ”Čini teške stvari”, koja je usmjerena protiv niskih očekivanja za tinejdžere. Također pomislim na svog malog brata koji je bio odličan izvor pobožnog ohrabrenja u svojoj mladenačkoj skupini kao tinejdžer. Popis se nastavlja.

Naravno, postoji rafinirajući proces kroz koji treba proći svaki kršćanin. Nadam se da su najplodonosnije godine ispred vas. No kao što Pavao kaže Timoteju: „Nitko neka ne prezire tvoje mladosti, nego budi uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći“. (1. Timoteju 4, 12)

11. Ne brinite se za budućnost

Nedavno sam sudjelovao u skupnoj raspravi koja se vodila između dvije kršćanske, mladenačke skupine. Bilo je tako ohrabrujuće biti u interakciji s njima. Jedna od stvari mi se istaknula: mnogi od mlade djece već su tjeskobni u vezi njihove budućnosti.

Tjeskoba je zeznuta stvar, zar ne? S jedne strane, Bog nam zapovijeda neka ne budemo tjeskobni. (Filipljanima 4, 4-6) S druge strane, ne možemo si pomoći, a da ne osjećamo tjelesne reakcije na naizgled zastrašujuće situacije. To je ono što nas čini ljudima. Ono što je meni pomoglo najviše jest rast u mom razumijevanju toga da se Bog brine za mene. Ako se brine za ptice, pobrinut će se i za vas. To uključuje i vašu budućnost.

Kada budućnost dođe, ono što trebate znati jest da će Bog biti ondje s vama, a to je više nego dovoljno.

12. Zabavite se

Na posljetku, zabavite se. Zašto? Zato što se tinejdžer. Uživajte u svom brzom metabolizmu, bujnoj kosi, šećernim pićima i životu bez (puno) računa. To ne traje zauvijek.

Nadam se da ćete uživati u svojim tinejdžerskim godinama. One brzo prolaze. Nadam se da će vam ovaj članak barem malo pomoći. Nadam se da će vas Bog blagosloviti u ovim godinama. Dok nastavljate svoj hod s Gospodinom, imajte na umu ovaj citat od C. T. Studda: „Ovaj jedan život brzo će proći, no ono što je učinjeno za Krista traje zauvijek“.

Autor: David Qaoud; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Gospelrelevance.com

PROČITAJTE JOŠ: