Stvari koje ne činite za muža
Foto: Unsplash

Postoje brojne stvari koje možda ne činite za svog muža – a trebale biste. Volite li svog muža na način na koji mu je najviše ljubav potrebna?

“Kakav je on kao osoba?”, pita prijatelj.

“Znate, on je beba u obitelji”, odgovara vaša svekrva.

“Znate li njegov jezik ljubavi?”, pita vaš terapeut.

Svi akronimi osobnosti, kvizovi i jezici ljubavi mogu biti previše kada se radi o ljubavi prema vašem mužu. Posebno ako ste vjenčani više od dvije godine. Već je nestalo romanse, prošli ste kroz neku krizu, te sada mislite da zaista poznajete jedno drugo.

Ali onda se posvađate, ili vam život donese poteškoću i vi se pitate jeste li cijelo vrijeme nešto propuštali. Volite li svog muža na način na koji mu je najviše ljubav potrebna?

Bez obzira na rezultate testova ličnosti, ili mislite li o tome voli li on poklone ili kvalitetno vrijeme zajedno, postoje brojne stvari koje možda ne činite za svog muža – a trebale biste.

1. Seks

Popis počinje ovdje, zato što svaki muž koji čita ovaj članak traži ovu riječ od četiri slova. Ako ste iznenađeni što se ova stavka nalazi na početku liste, vjerojatno da biste vi trebali pročitati – više seksa. Možete na Googleu pročitati svakakva istraživanja o prosjeku seksualnih odnosa među parovima, ali mi nećemo gledati te podatke. Postoje mnogo knjiga i članaka o tome kako je Bog stvorio čovjeka i ženu kao seksualna bića, a taj dar pripada vama za uživanje s vašim partnerom.

Međutim, ako vam je potreban još neki razlog zašto se seks ne bi trebao zapostaviti u vašoj vezi: to je jedan od glavnih razloga zbog čega parovi idu na terapiju. Jedna od najvećih stvari koje možete učiniti za vašeg muža (i brak) je da imate regularan, zadovoljavajući seks s njim. Budite iskreni u vezi onoga što vam odgovara, a što ne, ako je potrebno. Postavite neka pravila tako da oboje budete zadovoljni; budite kreativni i zabavite se.

2. Poštujte ga

Nema mnogo ponižavajućih stvari kao kada žena priča loše o svom mužu. Ako ga verbalno omalovažavate, vi izgledate nesigurno, nezrelo i neozbiljno. Mnogi muškarci prihvaćaju ljubav kroz riječi ohrabrivanja, zato, ako koristite riječi kako bi ga povrijedili, posebno duže vrijeme, to može nanijeti nepopravljivu štetu vašem braku.

On je vođa i glava vašeg doma, zato se tako i prema njemu ophodite; koristiti svoje riječi da mu iskažete poštovanje. Postoji nešto u čemu ga uvijek možete ohrabriti: radna etika, humor, ljubav prema svojoj obitelji, osobine vođe, dobar izgled. Napravite popis. Pronađite način da podijelite ove njegove vrline s njim. Nijedan muškarac nije savršen, ali ne trebate ga podsjećati na ono što mu nedostaje. Na isti način i vi želite da vas on ohrabri, a ne da vas podsjeća na vaše nesavršenosti.

stvari koje činite za muža
Foto: Stocksnap.io

3. Molite za njega

Ako se ne molite za vašeg muža, ne samo da propuštate priliku da vaša ljubav prema njemu raste, već i gubite priliku da ga blagoslivljate i služite mu. Ovo je nešto što se može činiti besplatno i bilo kada; bukvalno ovo možete činiti tijekom cijelog dana.

Slijede neke ideje kako započeti ako niste sigurni:

Molite za njega takav kakav je: za njegovu karijeru, fizičko zdravlje, prijatelje i duhovni rast. Govorite Bogu o njegovom odnosu sa svojom djecom i kolegama, kao i o vašem braku. Molite za njegovu čistoću i sposobnost da bude muž i otac kakav želi biti. Vjerujte da će Bog učiniti da on bude onakav kakvim ga Gospodin želi: vrijedan, obiteljski tip, zdrav, hrabar, ljubazan, velikodušan, radostan muškarac koji razumije svoju svrhu i ispunjava svoj poziv.

4. Ohrabrite njegova prijateljstva

Ne možete biti njegov jedini prijatelj. Nije pošteno prema vama i nezdravo je za njega. To moraju biti odnosi više nego poslovni, prava prijateljstva s ljudima s kojima uživa provoditi vrijeme. Potrebne su osobe kojima može povjeriti svoje boli i strahove, i potrebni su mu mentori koji će mu biti kao očevi (posebno ako je njegov otac umro), koji ga mogu voditi i ukazivati ​​mu na ispravan put duhovno, u zajedništvu i profesionalno.

Ovo je nešto što ne možete učiniti za njega, ali definitivno možete napraviti prostor da ovakva prijateljstva rastu. I, možete prešutjeti prebacivanje kada želi poslije posla ići s prijateljima na večeru, prisustvovati sportskom događaju, ili se priključiti nekom klubu sa ljudima iz susjedstva. Ako ovi muškarci imaju žene, i možete biti s njima kada je društveno vrijeme, sjajno. Ali ako ne, nemojte ljutito dozvoljavati da subotom poslijepodne igra golf s prijateljima. Dajte mu vrijeme i prostor da raste u ovim vezama – možete u budućnosti biti zahvalni za njih.

5. Budite njegov prijatelj u igri

Nađite aktivnosti koje možete činiti zajedno. Bilo da su aktivne, zanimljive ili kreativne, pronađite hobije koji vam se sviđaju. Ovo je više od toga da “pođete s njim” u ribolov, ili da on sjedi na klupi u trgovačkom centru dok ste vi u kupnji. Vrijeme za zajedničke aktivnosti koje vam se oboma dopadaju je nešto što će ga ispuniti.

Ovo postaje posebno važno kada dobivate dijete. Ako ne možete imati razigrano prijateljstvo, dok se učite biti roditelj, možda ćete otkriti da ste zaboravili što imate zajedničko 20 godina kasnije, kada se djeca odsele. Ne želite jednog dana sjediti preko puta njega za vrijeme večere i pitate se zašto ste se uopće udali za njega. Stvorite vrijeme i prostor da budete prijatelji koji se zabavljaju zajedno. Slušajte glazbu, spremajte hranu, čitajte knjige, idite na trčanje, igrajte neki sport, odmarajte, što god; investicija vremena i truda je vrijedna toga.

I konačno, evo bonus savjeta:

Imajte svoje prijatelje i hobije

Baš kao što je i njemu potrebno vrijeme da napuni baterije, i vama je. On može biti vaš najbolji prijatelj i partner za aktivnosti, ali ne može biti vaš partner za doslovno sve u životu. Morate imati vremena za svoju kreativnost, svoje zdravstvene potrebe, duhovne discipline i prijateljice. Bit ćete snažnije (i zato će vaš brak biti zdraviji) kada možete biti sami, povežite se s drugim ženama, da ispunite sebe nečim što volite, a onda opet budete zajedno.

Muškarci imaju mnoge potrebe. Neke su jedinstvene i zasnovane na njihovoj osobnosti, iskustvima i ljubavnim potrebama, dok su druge univerzalne. Dajte mu seks i poštovanje, molite za njega i ohrabrite njegova prijateljstva. Stvorite prostor za hobije u kojima zajedno uživate, ali imajte vremena i za vlastite prijatelje i želje. Nijedna od ovih ideja nije nova, ili posebno pametna, ali svakako iziskuju napor. Ako se pitate, jeli on vrijedan toga, odgovor je da jest – uvijek. Pokušajte i vidite što će se dogoditi.

Autorica: Malinda Fuller; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Crosswalk.com