Tri stvari koje pogrešno shvaćamo u vezi Božje volje
Foto: Pexels

Postoji nekoliko stvari koje pogrešno shvaćamo u vezi Božje volje ili je možda promašujemo jer je naša ideja Božje volje potpuno kriva.

Kada postanete Kristov sljedbenik, kreće ono što izgleda kao neprestana potraga za Božjom voljom.

Možete si reći: „Sada kada znam da idem u nebo, moram saznati jesam li u Božjoj volji.“ Mnogo se propovijeda na temu pronalaženja Božje volje za nečiji život. O tome se pišu knjige. Zašto je tolikima tako teško otkriti Božju volju?

Možda tražimo na pogrešnim mjestima. Ili ju možda promašujemo jer je naša ideja Božje volje potpuno kriva. Možda cijelo vrijeme zuri u nas. Pogledajmo neke često neizgovorene pretpostavke o Božjoj volji koje nam mogu pomoći da je otkrijemo.

Nije uvijek nešto neugodno

Često citirani kršćanski klišej je sveti poziv za misionara u Africi. Na ovom mjestu moje misli odlutaju dok razmišljam o onome što bih barem želio učiniti za Boga ako bi me pozvao. Istina je da ako Bog želi da budete misionar u Africi, dat će vam srce za to. On će vam dati želju za to. Zamislite to! Da Božja volja bude nešto što želite! Da se uskladi s vašom voljom!

Henry Blackaby uspoređuje ovo s rođendanskim poklonom. Mjesecima prije rođendana njegova sina, kupio je plavi bicikl i sakrio ga u garažu. Njegov sin ga prethodno nije tražio niti pokazao interes za biciklima. Kako se rođendan približavao, Blackaby kaže da je stalno govorio svom sinu o radosti prilikom vožnje bicikla, slobodi koju donosi i avanturama koje bi njegov sin imao. Sve o čemu je njegov sin pričao do rođendana bio je novi bicikl. Bio je na vrhu popisa želja. A na zabavi, eto ga! Bio je ushićen darom! Ponekad Bog stvara želju u našim srcima tako da završimo moleći za ono što nam već namjerava dati!

Zbunjeni smo kad pomiješamo „Božju volju“ sa „žrtvom“. Oboje je potrebno, ali nije isto. Poslušnost Bogu vas nešto košta. No isto kao što kupnja skupog dara za vašeg partnera ne boli, jer se čini iz ljubavi, žrtva za Boga ne boli jer se čini iz radosnog služenja. Kada je vaša volja napraviti žrtvu, to nije neugodno. To je zapravo radosno!

Nije uvijek iznenađenje

Proricatelji i čitatelji iz dlanova zarađuju svoj novac dajući ljudima ono što vjeruju da će se dogoditi. Volimo biti spremni za budućnost. Ali mi vjernici često zanemarimo koncept predznanja budućnosti. Istina je da Bog često dopusti da Njegov narod zna planove unaprijed. On ne taji ono što radi. Ali mi često ne vidimo ili odbijamo vidjeti.

Bog je rekao Izraelcima da će ih izbaviti iz Egipta i odvesti u Obećanu Zemlju. No, s vremena na vrijeme zaboravili su ovo obećanje i mrmljali Mojsiju da im je bilo bolje kao robovima u Egiptu. Bog je ispunio nekoliko starozavjetnih obećanja o pobjedi na borbenom polju. Čak je Isus nekoliko puta prorekao svoju smrt učenicima. Pogledajte samo Izaiju 42,9: „Pređašnje se stvari, evo, ispuniše, a ja nove navješćujem; prije negoli se pokažu, vama ih objavljujem.“

Bojimo se budućnosti. Bojimo se ako nema nade. Volimo imati nadu. Biblija govori o nadi. Bog ima volju za vas. I on vas priprema za to. Vjerojatno neće biti pop kviz. Dakle, ako obratite pažnju, vjerojatno ćete vidjeti put kojim vas je doveo do toga, a time i smjer kojim vas vodi.

To nije samo Božja volja

Često pretpostavljamo da se Božja volja i naša vlastita volja razlikuje i protivi jedna drugoj. Ovo ne mora biti istinito. Što dulje hodate s nekim, to ćete se više usklađivati.

PROČITAJTE: 3 načina kako možemo znati jesmo li u Božjoj volji

Kada postanemo novi vjernici, naš odnos najviše nalikuje majci i bebi. Vrlo smo ovisni o Bogu za vodstvo i disciplinu. Majka mora reći svom djetetu da ne dodiruje vrući štednjak ili ne stavlja prst u utičnicu. Kako naši odnosi sazrijevaju, to vodstvo i disciplina počinju nalikovati više dvosmjernom razgovoru, nego pravilu i opomeni. Roditelji daju savjete zaljubljenim tinejdžerima ili im pomažu da izaberu fakultet. Prvo je više diktatura. Drugo je odnos.

Bog nas bolje poznaje nego što se sami poznajemo. Uostalom, On nas je sazdao u majčinoj utrobi (Psalam 139). Zna s kojim ćemo se odlukama suočavati i na kraju će proći desetljeća prije nego li se dogodi. On nas priprema za to stavljajući svoje vrijednosti i prioritete u naše srce. Bog ne želi biti, niti treba biti diktator u našem životu. To nije odnos. Želi da živimo s Njime. Naši se životi moraju živjeti u partnerstvu s Njime. Zbog toga mu sve donosimo u molitvi i vapaju.

Bog čuje naše molitve i uzima ih u obzir. Poznaje naše srce. Pogledajte Hanu (1. Samuelova 1). Činilo se da je Božja volja da ostane bez djece. Ali njezina je volja, njezina želja bila da bude majka. Zato je to nosila Bogu. I Bog je poslušao svoju voljenu kćer i blagoslovio je ne samo s jednim djetetom (Samuelom koji je postao Izraelov sudac), već s još tri sina i dvije kćeri!

Božja volja za vaš život može vas uplašiti jer mislite da je nepoželjna, nevidljiva ili nespecijalizirana. Ali ako smatrate da vas Bog doista voli, želi imati odnos s vama i želi biti uključen u vaš život, shvatit ćete da Njegova volja može biti jednako sjajna kao neonski znak. A možda i bolja nego što ste očekivali!