Kada mislite da Bog šuti
Foto: Unsplash

Što učiniti tijekom duhovno suhih razdoblja života? Donosim vam 7 stvari koje možete učiniti kada mislite da Bog šuti:

Iliju je Bog upotrijebio kako bi spriječio padanje kiše pune tri godine, zbog grijeha naroda. Ilija očito nije bio propovjednik kojeg su nešto pretjerano voljeli u narodu. Mogu samo zamisliti stres koji je iskusio tijekom tih godina.

Nešto me pogađa, a što se čini da još dodatno komplicira Ilijinu situaciju.

Razmislite o 1. Kraljevima 18,1: „Prošlo je mnogo vremena i riječ Jahvina bî upravljena treće godine Iliji: »Idi, pokaži se Ahabu, jer želim pustiti kišu na lice zemlje.«“.

Prema nekoliko citata iz Novog zavjeta, ovo „prošlo je mnogo vremena“ bilo je zapravo tri i pol godine. Glad je trajala tri i pol godine. Tri i pol godine, ljudi su očito nastavljali griješiti, Ilija je nastavljao biti ustrajan u vjeri, ali Bog ništa nije rekao. Bog je očito bio neaktivan… nije govorio… čak ni Svom velikom sluzi Iliji, tijekom tog vremena.

Jeste li ikada bili u takvoj situaciji? Je li Božja šutnja u vašim životima ikada bila tako jezivo snažna?

Zamislite da ste vjerno služili… Bog vas je koristio… bili ste u neprestanoj komunikaciji s Njime… i onda, odjednom…. Sve je tiho. Morate čekati.

Ta odvojenost se morala činiti nepodnošljivom. Iliju nisu voljeli i nije bio popularan. On je odbačeni od svog naroda i Onaj kojem je najviše vjerovao činio se odsutan.

Bog je ubrzo učinio čudo preko Ilije… koje on nije ni mogao zamisliti… sigurno nije sve bilo kao skriptirano, ali je Ilija tijekom tog razdoblja mogao samo čekati.

Ako ste sljedbenik Krista već dugo vremena, sigurno ste imali razdoblja kada se činilo da Boga nigdje nema. Često ih zovemo razdobljima duhovne suhoće. Ponekad ja to nazivam razdobljem duhovnog straha.

Što bismo trebali učiniti tijekom tih razdoblja Božje šutnje, prije nego kroz nas bude učinjeno Božje čudo?

Ako ste kao ja, onda možete naći način kako proslaviti duhovno čudo. Ne trebate mnogo pomoći za to. Težak dio života je smisliti što činiti u razdobljima tišine… tijekom godina kada se čini da čuda nema ni na pomolu.

Što učiniti tijekom duhovno suhih razdoblja života kada Božji glas ne možemo jasno čuti?

Donosim vam 7 stvari koje možete učiniti kada mislite da Bog šuti:

Nemojte ignorirati tišinu – neke od najvećih stvari koje je Bog učinio u mom životu došle su nakon razdoblja duhovne suše… kada se činilo kao da Bog ništa ne čini u mom životu. Ostanite jako blizu Bogu i gledajte kada će eventualno pokazati Svoju moć. On će to učiniti u punini vremena.

Suočite se s poznatim grijesima u vašem životu – ovo nije bio problem tišine za Iliju, nego je problem za Izraelce bio taj što su tražili druge bogove i živjeli u potpunom neposluhu Bogu. Grijeh možda nije razlog zbog kojeg trenutno ne osjećate Božju blizinu, ali ako imate grijeh za kojeg znate to će utjecati na vašu intimnost s Bogom.

Vratite se poznatome – Vratite se osnovama vjere koja vas je spasila. Vi ćete to učiniti stotine puta u vašem životu, ali se morate podsjetiti osnova vjere… a to je sama osobnost i obećanja Boga. Bog ima kontrolu nad svime. On zaista jest tu… čak i kada se ne čini da je u blizini.

Odlučite… odaberite stranu – Ne možete pravilno služiti i Bogu i svijetu (Jošua 24,15). Nešto se dogodi u životu, često je to grijeh, zaposlenost, dosada ili tragedija… ali ako smo normalni, mi imamo razdoblja u kojima se udaljimo od naše bliske veze s Bogom. Bog se nije pomaknuo, no ako ste se vi pomaknuli u svojoj poslušnosti, onda je vrijeme da se vratite na pravu stranu.

Vjerujte više… ne manje – Razdoblja tišine mogu biti ispunjena strahom, ali je ironično da baš u tim razdobljima treba više vjerovati. U našem duhovnom životu dođe vrijeme kada naš entuzijazam nije baš onako velik kao kada smo započeli svog hod s Bogom. To nije naznaka da treba odustati… možda Bog koristi to vrijeme za nešto veće nego ste ikada mogli zamisliti… no što god da će uslijediti zahtijevat će dublje povjerenje.

Pozorno gledajte i slušajte – Neke će vam dane Bog obznaniti svoje planove. Nemojte to propustiti. On vam može doći osobno, kroz Svoju Riječ, okolnosti ili neku drugu osobu. Trebat ćete biti u poziciji da znate da se Bog pokreće.

Pripremite se primiti – Bog će jedan dan prekinuti tišinu – a kada to učini to će zaista BITI dobro. Ako očajavate u vašoj tuzi, onda ćete biti manje spremni primiti dobre stvari koje dolaze. Ne samo zbog vaših okolnosti, nego i zbog vaše vjere, ogrnite se radošću dok čekate Boga da vas blagoslovi nakon razdoblja tišine.

Jeste li i vi u jednom od tih razdoblja tišine? Kako se s njima nosite?

Autor: Ron Edmondson; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: