5 stvari koje trebate reći svojim roditeljima prije nego bude kasno

Ovih pet stvari trebate reći svojim roditeljima prije nego odu, a tada će biti prekasno. Nitko ne zna dan ili sat rastanka.

Ohrabrite svoje roditelje ponovo činjenicom da nas ni smrt ne može odvojiti od Boga ili jedne od drugih.

Volim te

Znam da su mnogi ljudi odrasli a da nikad nisu čuli “volim te” od oca, ili ponekad i majke, ali to nikako ne znači da vas nisu voljeli. Neke obitelji su živjele u takovim kulturnim pozadinama gdje se jednostavno nije govorilo “volim te”, gotovo nikada, ali ljubav znači mnogo više od samih riječi. Uzmite u obzir da su vaši roditelji, tijekom mnogo godina, činili djela ljubavi. Zato im recite “volim te” čak i onda kada to ne čujete uzvratno.

Hvala ti

Jedna od osobina nevjernika u posljednjim vremenima, kako to opisuje apostol Pavao, jeste nezahvalnost. Koliko samo u današnje vrijeme izgledamo nezahvalni! Kada se posljednji put dogodilo da smo rekli “hvala” nekome? Pri tome ne mislim na neiskreno pretvaranje, nego na iskreno izražavanje zahvalnosti nekome tko je učinio ili čini nešto. Naravno, to podrazumijeva i vaše roditelje. Nitko ne zna dan ili sat rastanka, te im recite “hvala” prije nego bude prekasno.

VIDI OVO: Briga o starim roditeljima: Koje upute nam Biblija daje?

Oprosti mi

Za mene postoji šest najvažnijih riječi koje se ikada mogu izgovoriti nekome, uključujući tu i roditelje, a to su: “Volim te”, “Hvala ti” i “Oprosti mi”. Da bi se sve ovo izgovorilo, potrebna je poniznost, a to je upravo ono što Bog traži od nas. Toliko je osvježavajuće čuti da se netko ispričava; i sam se osjećam očišćenim kada od nekoga zatražim oproštenje. To je kao da sam rasterećen. Nemojte oklijevati zatražiti od svojih roditelja da vam oproste ako je to potrebno.

To mi je bilo potrebno

Nećete čuti niti jedno dijete koje će vam prići i reći: “Hvala ti tata ili mama, što ste me disciplinirali. Doista mi je to bilo potrebno.” To se vjerojatno neće dogoditi  dok dijete ne odraste, ili što je još vjerojatnije, dok to dijete ne bude imalo svoje dijete. Recite svojim roditeljima danas da cijenite njihovo discipliniranje kada ste bili mali i kada vam je to bilo potrebno, jer to jeste potrebno svakome djetetu. Discipliniranje je znak roditeljske ljubavi.

Doviđenja

Kada se bliži smrt roditelja, to nije zbogom, nego “doviđenja”, jer za kršćane postoji nada i poslije groba (1. Korinćanima 15). Mi, koji smo se pokajali i povjerili svoj život Kristu vidjeti ćemo svoje ljubljene spašene članove obitelji ponovo u Kraljevstvu Božjem. Oh, kakav će to dan biti! Ohrabrite svoje roditelje ponovo činjenicom da nas ni smrt ne može odvojiti od Boga ili jedne od drugih u Kraljevstvu Božjem. (Rimljanima 8,38-39).

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Zlata C.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!