Foto: Pixabay

Ne morate uvijek biti u pravu!

„Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža“. (Efežanima 5,33)

Tajna sretnog braka krije se upravo u ovoj poslanici. U svakom braku postoje usponi i padovi, svađe, problemi različitih vrsta; od financijskih, komunikacijskih, problemi vezani za djecu. Ne brinite, rješenje za svaki problem postoji, i to vrlo jednostavan.

Najbitnije je da nikada, ali nikada ne zaboravite da Bog čuva, hrani i brani bračno zajedništvo, i zato se ne moramo i ne trebamo oslanjati samo na sebe.

Velika opasnost za brak je uspoređivanje brakova. Svaki brak je individualan, znači moj brak nije tvoj brak, stoga nemojte trčati i pričati o svojim problemima u braku nekoj ”drugoj” osobi, razgovarajte sa svojim bračnim partnerom, pozovite Boga u svoj problem i predajte ga Njemu, i vidjet ćete razliku.

Ako je bračni par duboko ukorijenjen u Krista i svoj je život predao Njemu, nema situacije ili problema koji On ne može riješiti.

Također, u braku je jako bitno stvoriti zajedničke ciljeve kao na primjer želja za djecom ili duhovni rast. Komunikacija u braku o svim temama ključna je za uspješnost braka.

Razgovarajte o hobijima, seksualnosti, djeci, ručku, financijama ili bilo kojem drugom problemu koji vas tišti. Sotona nam na sve moguće načine pokušava ukrasti komunikaciju i čini to jako vješto, svim vrstama tehnologije, stoga, ugasite televiziju, i sve ono što vam krade vrijeme, što vas odvlači jedno od drugo, odvojite vrijeme u ovom ubrzanom svijetu samo za vas dvoje.

Način na koji par rješava svađe ključna je stvar uspjeha ili neuspjeha njihovog braka. Molite zajedno, jer nema većeg zajedništva u obitelji od molitve.

U dobrim brakovima nema tajni, ako postoje tajne, postoji i opasnost za brak. Tajne stvaraju nepovjerenje, stoga ključ je u povjerenju.

Također, njegujte naklonost jedno prema drugom, međusobno se podupirite, poštujte. Poštivanje je itekao bitno za muškarce, jer ženi je potrebna ljubav, a muškarcima poštivanje.

Ne morate uvijek biti u pravu. Kada se dogodila svađa ili sukob bitno je znati povući se i oprostiti partneru. Što smo otvoreniji da  riješimo nastali sukob, to ćemo ga lakše riješiti. Ako nemamo volju za rješavanje sukoba tada i najmanja nesuglasica postaje veliki problem. Na kraju vam ovim tekstom želimo poručiti da je Isus obećao da će do svršetka svijeta biti s nama, stoga ne bojte se, prepustimo živote i brakove Njemu.

”Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi,ljubav se ne hvasta, ne nadima se;nije nepristojna,ne traži svoje,nije razdražljiva,ne pamti zlo;ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje”. (Iz poslanice Korićanima 13)

Izvor: Dnevno.hr