Još uvijek se sjećam kada je Papa Johns došao u moj rodni grad. Čovječe volio sam njihovu pizzu i volio sam to što su oni postali izbor pizze za moju crkvenu grupu. No ako ćemo gledati na uspjeh bilo koje skupine mladih onda govorimo o pogrešnom ”tatici” (”Papa” je na engleskom ”tatica”). U skladu s najboljim dostupnim podacima najbolji pokazatelj to koliko djeca idu u crkvu jest ono koliko često njihovi očevi idu.

U klasičnom članku na Touchstoneu autor Robbie Low opisuje zapanjujuće istraživanje švicarskih demografa unutar kojeg se uspoređuje stopu redovitih odlazaka u crkvu oba, jednog ili niti jednog roditelja.

U kućanstvima gdje je samo majka išla na nedjeljna bogoslužja, minijaturan postotak od 2-3% djece je, nakon odrastanja činilo isto. U kućanstvima gdje su i majka i otac išli na bogoslužja taj postotak skočio je na 33% uz dodatnih 41% onih koji su neredovito dolazili na službe. Samo četvrtina djece čiji su roditelji crkvu stavili kao prioritet u potpunosti su ”otpali”. Očigledno je da očevi čine razliku.

No evo gdje je istraživanje postalo malo čudno. U obiteljima gdje je samo otac redovito išao na službe postotak djece koja su išla na službu bio je zapravo viši od obitelji u kojima su se oba roditelja redovito pojavljivala na nedjeljnim službama. 44% djece čiji su očevi redovito odlazili na službe (i čije majke nisu) slijedili su tragove svojih očeva (a tu se ne računa broj onih koji su neredovito išli u crkvu).

Ne želim sugerirati da majke ne bi trebale ići na službe. Mogli bismo predlagati svakojake vrste teorija u vezi toga zašto djeca pokazuju nevjerojatnu odanost očevim religijskim uvjerenjima.

Na primjer, možda činjenica da su u prosjeku žene religioznije od muškaraca znači da djeca čiji su očevi religiozniji i čije su majke agnostici na jedinstven način cijene i slijede ono što vide u očevima.

Bez obzira na razlog, ova otkrića nisu jedinstvena. U svojoj knjizi ”Obitelji i Vjera: Kako se Religija prenosi sa Generacije na Generaciju” profesor sa sveučilišta Južne Kalifornije Vern Bengtson naglašava važnost očeva po pitanju religijskog značaja.

On pobliže objašnjava bliskost između očeva i njihove djece te duhovnih moći koja se koja se vrši u njihovim životima. Bengtson objašnjava kako 56% djece koja imaju snažnu vezu sa svojim očevima dijele očevu razinu religijske povezanosti dok samo 36% djece koja imaju slabiju vezu sa svojim očevima čine isto.

Drugim riječima, bliskost između očeva i njihove djece može stvoriti veliku razliku u vezi toga koliko su oni ozbiljni u vezi svoje vjere! Ovo sve ulazi u šira otkrića u vezi važnosti očeva u spriječavanju siromaštva, tinejdžerske trudnoće, delikvencije, zlouporabe droga i odustajanja od školovanja.

Poruka koju bismo trebali naučiti iz svega ovoga je jasna: očevi su važni. Ako želimo svoju djecu u crkvi tada moramo biti primjer. Čak i u ovom dobu jednakosti očevi imaju jedinstvenu sposobnost da duhovno vode svoje obitelji, a naša djeca će vrlo vjerojatno poći za našim tragovima i tako će nastaviti hodati ostatak njihovih života.

Naravno ništa od ovoga ne umanjuje ulogu majki. Kao što sam ranije rekao, majke su, a ne očevi te čija ljubav oblikuje neurološke krugove koji će omogućiti da dijete formira odnose ostatak svog života. Live Science izvještava da majke koje vole svoju djecu zapravo pomažu svojim bebama da razviju veće mozgove koji su sposobniji za učenje, pamćenje i odgovaranje na stres. Na puno načina majke svojoj djeci daju opremu koja im treba kako bi kasnije mogla slijediti svoje očeve.

Dopustite mi i da kažem onim majkama, koje iz bilo kojeg razloga prolaze kroz neke stvari same, kako su Biblija i povijest crkve jasni: Bog vas koristi. Pavao kaže da je Timotej bio odgajan u vjeri od strane svoje majke i bake. Augustin je hvalio beskrajne molitve svoje majke, Monice zbog toga što ga je iz manihejske religije dovela u kršćanstvo. Mogli bismo razgovarati i o drugim majkama. Mame, vi imate utjecaj na vjeru svoje djece, još veći samim time što molite.

Stoga roditelji u vjeri, budite ohrabreni i nastavite voditi svoju djecu prema Kristu. Trebali bismo dodati da vjerske denominacije koje su u iskušenju prihvatiti definiciju braka i roditeljstva koje isključuju oca ili majku – nemojte to činiti. Tako ćete svoju djecu staviti u duhovnu opasnost.

Autor: John Stonestreet; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Breakpoint.org