Trebamo li vjerovati svojim osjećajima?

Trebamo li vjerovati svojim osjećajima, odnosno je li u redu osloniti na njih kada su u pitanju neke životne odluke? 

Kao ljudska bića, često se oslanjamo na svoje osjećaje da nas vode kroz život. Odluke donosimo na temelju toga kako se osjećamo, što želimo ili što mislimo da je ispravno. Međutim, kao kršćani, pozvani smo pouzdati se u Boga iznad svega, uključujući vlastite osjećaje.

Sveto pismo nam govori da naše srce može biti varljivo, te da povjerenje u vlastito razumijevanje može dovesti do katastrofalnih posljedica. Dakle, trebamo li vjerovati svojim osjećajima?

Što je “srce” prema Bibliji? 

Biblijska definicija “srca” uključuje čovjekov um, volju i emocije. Naša srca su mjesto gdje izviru naše misli, želje i osjećaji. Međutim, Jeremija 17, 9 govori da je ljudsko srce prije svega prijevarno i podmuklo.

“Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne?” (Jer 17, 9)

Nakon Adamova pada, grijeh je zagadio svaki dio našeg bića, uključujući i naša srca. U cijelom Svetom pismu vidimo primjere razornih posljedica djelovanja prema tjelesnim željama ljudskog srca i povjerenja u naše osjećaje.

VIDI OVO: Bog može izliječiti vaše osjećaje: 5 negativnih osjećaja koji su krivci za većinu bolesti

Mudre izreke 3,5-6 upućuju nas da se uzdamo u Gospodina svim svojim srcem i da se ne oslanjamo na vlastiti razum. Trebamo priznati Boga na svim svojim putovima, a On će poravnati naše staze.

To znači da bismo se trebali potpuno pouzdati u Boga, izbjegavati oslanjanje na naše pogrešno razumijevanje i nastojati upoznati Boga u svim aspektima našeg života.

Traženje Boga cijelim srcem donosi blagoslov, kao što nam govori Psalam 119,2-3. Oni koji drže Njegove odredbe i traže Ga svim svojim srcem ne čine krivo nego slijede Njegove putove.

Naši osjećaji su nestalni

Iako određena djela Duha Svetoga mogu uključivati osjećaje, Sveto pismo nas ne upućuje da svoj odnos s Bogom temeljimo na tome kako se osjećamo. Moramo razlučiti je li osjećaj poticaj Duha Svetoga ili tjelesni poriv koji utječe na naša srca.

Naši osjećaji su nestalni, ali Božja Riječ je postojana. Dobri i loši, osjećaji dolaze i odlaze, ali Božja Riječ je zauvijek. Moramo naučiti reći “ne” svojim osjećajima i potpuno se pouzdati u Boga, koji će zadovoljiti sve naše potrebe prema svom bogatstvu u slavi Isusa Krista.

Osjećaji nas mogu prevariti

Ne bismo trebali vjerovati svojim osjećajima iznad Boga. Umjesto toga, trebali bismo se pouzdati u Gospodina svim svojim srcem, izbjegavati oslanjanje na vlastito razumijevanje i nastojati upoznati Boga u svim aspektima našeg života.

Naši osjećaji nas mogu prevariti, ali Božja Riječ je pouzdana i postojana. Moramo naučiti razlikovati kada je osjećaj od Duha Svetoga, a kada iz naših tjelesnih želja. Pouzdajmo se potpuno u Boga koji je vjeran i pravedan i nikada nas neće zavesti.