NaslovnicaŽivotOvo bi trebale biti tri najveće obveze svakog oženjenog muškarca

Ovo bi trebale biti tri najveće obveze svakog oženjenog muškarca

Postoji nekoliko obveza ili odgovornosti muževa koje je utemeljio sam Bog. Evo što Bog želi da znaju svi oženjeni muškarci i da isto provedu u praksu:

1. Muž treba davati smjer.

Prema biblijskom uzorku, muž od Gospodina prima
smjernice za obitelj. Abrahama je Bog usmjerio da napusti svoj dom i ode u zemlju koju je Bog izabrao (Postanak 12,1). Jakova je Gospodin usmjerio da se vrati u zemlju sovg oca (Postanak 31,3), Josipa je Bog usmjerio da pobjegne u Egipat, da bi zaštitio svoju obitelj (Matej 2,13).

Duh Sveti je vodio Pavla da objasni oblik autoriteta u kršćanskoj obitelji. ”Ali hoću da znate da je Krist glava svakome čovjeku, da je čovjek glava ženi i da je Bog glava Kristu” (1. Kornićanima 11,3 8-12). ”Djeco, pokoravajte se svojim roditeljima u Gospodu, jer je to pravedno”. (Efežanima 6,1).

Upravo kao što glava mora obraćati pažnju na cijelo tijelo prije nego što je u stanju da ukazuje na pravac, tako i muž mora biti osjetljiv na potrebe svoje žene i djece i upute koje primi od Boga, da bi bio duhovni vođa obitelji. Muškarac koji živi u potpunoj podređenosti Kristu, znat će upravljati životom svoje obitelji na način ugodan Bogu. To uključuje vođenje na duhovnom polju: ”Ja i moj dom služit ćemo Jahvi” (Jošua 24,15). Žena kršćanka i djeca će u podređenosti istom Gospodinu spremno podupirati njegov autoritet.

2. Priskrbljivati za život.

Muž je odgovoran za osiguranje materijalnih potreba obitelji, kao i za zaštitu obitelji (1. Timoteju 5,8).

3. Ljubiti.

Muž treba ljubiti svoju ženu kao što je Krist ljubio Crkvu (Efežanima 5,25.28). Kako je Krist ljubio Crkvu?

  • Sam sebe je predao za nju (Efežanima 5,25; Rimljanima 5,8). To je muževljeva požrtvovana ljubav koja je spremna trpjeti radi ženine dobrobiti.
  • Da je posveti (Efežanima 5,26). Muževljeva ljubav bi trebala uzdizati i ohrabrivati ženu u njezinu hodu s Kristom.
  • Čisteći je u kupelji vode uz pratnju Riječi (Efežanima 5,26). Muževljeva ljubav treba obuhvaćati razgovor sa ženom o Božjoj riječi, da bi se oboje mogli očistiti i nahraniti kroz nju.
  • Da je sebi privede… svetu i bez mane (Efežanima 5,27). Ljubav, čiji je cilj ženina duhovna dobrobit vratit će se mužu natrag u vidu duhovnosti i besprijekornosti njegove žene.
  • Krist je nas ljubio PRIJE (1. Ivanova 4,19). Muž mora biti onaj koji će poticati na iskazivanje ljubavi.
  • Kao vlastito tijelo (Efežanima 5,29). Crkva je poznata kao Kristovo tijelo (Rimljanima 12,5). Takvo iskazivanje ljubavi uključuje sve ono što čovjek čini za svoje tijelo, ljubav koja ga nagoni da se brine i pribavlja sve potrebno svojoj ženi. Ovav se ljubav dokazuje njegovom vjernošću prema njoj (Izreke 5,15; Malahija 2,15-16), obzirnošću (1. Petrova 3,7; Kološanima 3,19) i izražavanjem uvažavanja (Izreke 31,28-31).

Autorica: Dorothy L. Jons; Iz knjige ”Rješavanje životnih problema”