Tri prirodna lijeka za upalu sinusa, a koji su nam itekako dostupni

Sinusitis je oboljenje prouzrokovano upalom sluznice sinusa. Razlozi nastanka mogu biti razni, a najčešći su autoimune bolesti, bakterijske, gljivične ili virusne infekcije.

Upala sinusa se po pravilu liječi antibioticima, ali oni mogu štetno da djeluju na zdravlje, a ako se prečesto uzimaju, tijelo može postati otporno na njih.

Hvala Bogu, u prirodi postoje biljke koje nam mogu pomoći u ublažavanju upale sinusa, a također će smanjiti rizik od ponovnog javljanja.

Naranča

Naranče predstavljaju odličan izvor vitamina C, koji ublažava začepljenost nosa i pomaže u pročišćavanju sinusa. Udisanje mirisa naranče također će pomoći u čišćenju sinusa. Istraživanja su pokazala kako se svakodnevnom konzumacijom naranči može značajno smanjiti rizik od nastanka upale sinusa, što je pravi izazov za osobe koje su najmanje jednom patile od upale sinusa.

Bijeli luk

Bijeli luk ima odlična antibakterijska svojstva, tako da će efikasno ublažiti upalu sinusa uzrokovanu bakterijskom ili gljivičnom infekcijom. Alicin, sastojak koji bijelom luku daje prepoznatljiv miris, ima antibiotsko delovanje, zbog čega je jako djelotvoran u liječenju ovog neprijatnog oboljenja.

Kopriva

Kopriva ublažava simptome upale sinusa, uključujući nadraženost očiju i svrab nosa. Ova korovska biljka, ako se uzima kao čaj ili tinktura, potiče rad imunološkog sistema koji će se efikasnije boriti protiv infekcije sinusa. Također, potaknut će oslobađanje sluzi iz sinusa koja je glavni uzročnik nepodnošljivog bola.

IZVOR:Dobar.ba

NAJNOVIJE!